VIDIK fest 2018

Marijana Petir i Ivica Tolić gostovali na okruglom stolu u sklopu VIDIK festa

Kakvu ćemo vodu piti, kakav zrak udisati, kakvu ćemo hranu jesti i kako ćemo bolje i zdravije živjeti velikim dijelom određuje 751 zastupnik u Europskom parlamentu uključujući jedanaest hrvatskih zastupnika. Kako razmišljaju, kako rade i što planiraju naši izabrani predstavnici mogli smo saznati u druženju s Ivicom Tolićem, našim sugrađaninom i Marijanom Petir, 20. travnja u hotelu Park. Bio je to peti dan VIDIK festa s temom na okruglom stolu „Uloga i mogućnost hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu“ u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt.
Zanimljiva tema i izravni susret s našim europarlamentarcima, članovima Kluba Europske pučke stranke, privukli su pažnju publike, koja je na vrijeme pristigla i ispunila dvoranu hotela. Iako je tijekom svih prethodnih dana VIDIK festa odličan odaziv publike bila uobičajena slika, lijepo je bilo uživati i u ponovljenoj slici pune dvorane s uglednim osobama iz politike, kulture,civilnih udruga i medija. Vide Popović, predsjednik HUB-a, ne skrivajući zadovoljstvo, izrazio je zahvalnost svima u publici posebice uvažnim gostima, koji su se rado odazvali pozivu HUB-a. “Bila nam je želja da ovogodišnji VIDIK fest otvori neke značajne teme koje govore o problemima bliskim velikom broju ljudi, a koje često ostanu neprimjetne umjesto da im se pokloni značajna pažnja“, rekao je Vide Popović želeći tako dati odgovor o potrebi za ovakvim sadržajima. Predstavio je voditeljicu večeri novinarku Snježanu Šetku, izrazivši joj zahvalnost na podršci i sudjelovanju u programu VIDIK festa.

Slaven Dobrović o cjelovitom sustavu odvojenog prikupljanja otpada

Na programu 6. Hrvatskog aktivističkog festivala VIDIK fest, u srijedu 18. travnja 2018. godine se govorilo o odvojenom prikupljanju otpada. Tom prilikom je bivši ministar zaštite okoliša i energetike, saborski zastupnik prof. dr. sc. Slaven Dobrović je istaknuo kako danas u okolišu postoje brojne evidencije o zabrinjavajućem stanju okoliša koje se izravno mogu povezati s lošim postupanjem s otpadom.

Problem plastike u morima i oceanima će nas tek iznenaditi svojim obimom i ozbiljnošću, zatim sveprisutnost mnogih zagađivala u okolišu, a postoji i značajan doprinos nezaustavljivom rastu stakleničkih plinova u atmosferi. Naveo je da je razlog tome krivi, linearni model ekonomije koji polazi od crpljenja resursa, goleme potrošnje i završava sve masovnijim odbacivanjem, uglavnom uništene materije za koju se onda traže razne tehnologije. No, rješenje je u kružnoj ekonomiji koja uključuje efikasno korištenje resursa i maksimalan povrat tvari i predmeta u gospodarski sustav.

Rubrike: 

Sukob između vjere i znanosti je iskonstruiran

Četvrtog dana šestog aktivističkog festivala Vidik fest u Nadbiskupskom sjemeništu održana je vrlo zanimljiva tribina „Odnos znanosti i vjere“ . Potvrda pomno odabrane teme večeri je dolazak mnogobrojne publike u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa. Predsjednik HUB-a dr Vide Popović otvorio je tribinu zahvalivši na pažnji svima u dvorani i predstavivši uz riječi pohvale protagoniste večeri , prof.dr.sc Tončija Matulića s Katoličkog bogoslovinog fakulteta u Zagrebu i prof.dr.sc. Ivicu Grkovića znanstvenika i profesora na Medicinskom fakultetu u Splitu te voditeljicu programa večeri Silvanu Dragun potpredsjednicu HUB-a . Zašto smo odabrali baš ovu temu, pitala je gđa Dragun i kazala da ''bez dijaloga sa akademskom zajednicim naši vidici se u bitnom sužavaju i ma koliko naš aktivizam bio opravdan on može biti izmanipuliran i promašen''. Zatim je istaknula da je kršćanstvo vjera logosa i podsjetivši na riječi sv. Augustina koji je kazao ''Vjerujem da bih razumio, razmijem da bih vjerova''. Je li religija opijum za narod i u kakvom su odnosu vjera i znanost dana, bilo je prvo pitanje upućeno gostima.

Na VIDIK festu prikazana kršćanska predstava ''Otok sreće''

Kazališna predstava „Otok sreće'' u izvedbi Centra za kulturu Omiš i Dramskog studija Ilirik predstavljena je u Kaštelanskom kazalištu u Kaštel Lukšiću u utorak, 17. travnja 2018. godine na programu aktivističkog festivala VIDIK fest kojeg organizia Hrvatska udruga Benedikt iz Splita. 

Gdje je put k pravoj sreći, pita se autorica teksta Silvana Dragun u predstavi koja je inspirirana pripovjetkom ruskog književnika F. M. Dostojevskog ''San smiješnog čovjeka''. Riječ je o drami koja govori o najdubljim egzistencijalnim pitanjima, smislu života i smrti, sreći i ljubavi.

Rubrike: 

Održana tribina ‘Mladi i ovisnosti’

U okviru Hrvatskog aktivističkog festivala VIDIK festa, Hrvatska udruga Benedikt i Klub mladih Split organizirali su tribinu „Mladi i ovisnosti“. Tribina je održana 18. travnja u prostorima Kluba mladih Split.

Na tribini su sudjelovali dječji psihijatar doc. dr. sc. Tomislav Franić, gospođa Marijana Petrić Maršić dipl. psih. i stručni suradnik iz Obrtne tehničke škole te voditelj Odjela za prevenciju PU Splitsko-dalmatinske gospodin Paško Ugrina. Tribinu je moderirao Nikola Milanović, član Upravnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt. Dobro posjećenoj tribini nazočio je i veliki broj mladih.

Gospodin Franić je na početku istaknuo da se ovisnost manifestira kao kronični i recidivirajući poremećaj koje se temelji na podraživanju središnjeg živčanog sustava, a što se postiže unosom u organizam određenih psihoaktivnih tvari. Ovisnost prati ponašanje usmjereno prema traženju i uzimanju sredstava ovisnosti za kojim se razvija snažna potreba te gubitak kontrole nad vlastitim ponašanjem. Problemi ovisnosti često su vezani uz adolescentsku dob koju karakterizira nerazvijena mogućnost kontrole ponašanja. Zato je i zakonska regulativa tome prilagođena. U novije vrijeme stručnjaci su na popis ponašanja koja izazivaju ovisnost stavili kockanje, a ozbiljno se razmatra mogućnost da se na popis stavi i ovisnost o internetu. Probemu prevencije ovisnosti ne pristupa se sustavno. Uglavnom je sve prepušteno entuzijazmu pojedinaca, a različita društvena područja koja bi trebala pokrivati i tretirati problem ovisnosti nisu dovoljno kvalitetno povezana, zaključio je gospodin Franić.

6.VIDIK fest započeo okruglim stolom o medijima u prepunoj dvorani hotela Park

U ponedjeljak, 16. travnja dvorana hotela Park u Splitu bila je mala za sve posjetitelje koji su došli na otvorenje Hrvatskog aktivističkog festivala VIDIK festa, očekujući znatiželjno susret s uglednim hrvatskim novinarskim dvojcem Višnjom Starešinom i Tihomirom Dujmovićem kao i odabranom temom večeri „Uloga medija u izgradnji društva“. Ovaj, već šesti po redu Hrvatski aktivistički festival organizira i vodi Hrvatska udruga Benedikt.

Predsjednik HUB-a dr. Vide Popović pozdravio je sve prisutne u dvorani, zahvalio im na dolasku i iskazanom interesu i naglasio važnost i ulogu VIDIK festa u izgradnji kvalitetnijih odnosa u društvu. Aktualne i zanimljive teme i meritorni predavači ovog šestodnevnog kulturnog događaja privlače sve veću pažnju naših sugrađana, jer osim što ukazuju na goruće nacionalne ili lokalne probleme nude smjernice i mogućnost njihovih rješenja. „Cilj različitih sadržaja koji promoviraju kulturni aktivizam i novih inicijativa je težiti pluralizmu, zdravoj demokraciji, ali i društvenoj odgovornosti u izgradnji boljeg društva na našu sreću i još veći ponos“, zaključio je Vide Popović.

Program: Hrvatski aktivistički festival VIDIK fest 2018

Hrvatska udruga Benedikt šestu godinu zaredom organizira manifestaciju Hrvatski aktivistički festival VIDIK fest. Kroz događanja u sklopu ove manifestacije nastoji se progovoriti o aktualnim društvenim pitanjima i problemima, bilo na nacionalnoj ili na lokalnoj razini, te s relevantnim gostima argumentirano i afirmativno ponuditi rješenja i prijedloge kako bi se određene stvari u našem društvu pomaknule na bolje.
Ovogodišnji Hrvatski aktivistički festival VIDIK fest održat će se od 16. do 21. travnja 2018., a raspored događanja u sklopu istoga je sljedeći:

16.04.2018. (ponedjeljak)

19 sati / Split, Hotel Park /

Okrugli stol „Uloga medija u izgradnji društva“ (Tihomir Dujmović, Višnja Starešina)

 

17.04.2018. (utorak)

11 sati / Split, Gradska knjižnica Marko Marulić /

Tribina „Odvojeno prikupljanje otpada“ (prof. dr. sc. Slaven Dobrović, Ivan Jurešić, mr. sc. Goranka Adam)

19.30 sati / Kaštelansko kazalište u Kaštel Lukšiću /

Kazališna predstava „Otok sreće“ (Tekst: Silvana Dragun, Režija: Petar Buljević, Produkcija:  Centar za kulturu Omiš i Dramski studio Ilirik)