Knjige

Goran Marić: ''SLOM LAŽNOG PROROŠTVA''

Goran Marić: ''SLOM LAŽNOG PROROŠTVA''

Knjiga doc. dr. sc. Gorana Marića, saborskog zastupnika HDZ-a i vrsnog stručnjaka iz područja političke ekonomije je svojevrsna ekonomska historiografija suvremene Hrvatske u kojoj se razotkrivaju posljedice neoliberalnog ekonomskog modela, strukturne poteškoće i makroekonomski poremećaji. U knjizi koju je objavila naklada Scriptum temporis (2015) autor se pita koja je temeljna zadaća države. Najbolji odgovor na to pitanje našao je u riječima pape Benedikta XVI.  ''Zadaća je države uređivati zajednički život ljudi i stvarati takvu ravnotežu slobode i dobara da svatko može živjeti životom dostojnim čovjeka.'' (O relativizmu i vrjednotama, Verbum, 2009.) Osvrćući se na papine riječi autor naglašava da se sloboda ne može uživati u siromaštvu, materijalnom i duhovnom. Dobrima čovjek može raspolagati samo puninom snage u slobodi duha. Zato i zakoni moraju predstavljati opće težnje i promicati korist i najdublje interese nacije. ''Oni stvaraju raslojenu državu u kojoj je financijski kapital odvojen od realnog sektora, a vrlo tanak sloj bogatih odvojen je od ostatka društva.'' Neoliberalna doktrina i tržišni fundamentalizam zastupajući isključivo interese financijskog kapitala, stvaraju državu velikog socijalnog jaza, naglašava autor. Za porezni sustav tvrdi da je nefunkcionalan, stihijski, voluntaristički, nedosljedan i neuravnotežen. Upozorava na poreznu eutanaziju gospodarstva i o neprijateljskom odnosu ekonomske politike prema domaćoj proizvodnji. Osim analiza, komentara i statističkih podataka, ovdje ćemo naći rješenja za gospodarsku krizu. Potrebna nam je mobilizacija stečenih i postojećih znanja. Potrebne su nam izmjene Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, a Državnoj reviziji bi se trebalo omogućiti revidiranje HNB-a tako da se HNB-u nametne suodgovornost za ekonomski rast, zaposlenost i stabilnost cijena. Zadaća je države reagirati i trajno otkloniti sve tržišne paradokse i promašaje kao što je to slučaj vezivanja kredita uz švicarski franak. Nadalje, potrebno nam je ozdravljenje pravosuđa jer neuravnoteženi kriteriji u postupanju Državnog odvjetništva, posebice županijskih odvjetništava, negativno utječu na poslovnu aktivnost i učinkovitost svih javnih usluga. Trebamo osigurati funkcioniranje četiri glavne ekonomske funkcije: povećanje učinkovitosti, promicanje jednakosti, jačanje makroekonomske stabilnosti i poticanje ekonomskog rasta.

Rubrike: 

S.Dragun: Snađi se, druže

S.Dragun: Snađi se, druže

Drama ''Snađi se, druže'' je provokativna politička satira koja stanje hrvatskog društva i aktualni politički trenutak promatra kao grotesku s elementima antidrame. Pisana britkim i jednostavnim stilom drama se čita u jednom dahu, a originalnim stilom i razigranom kompozicijom društvenu patologiju razotkriva u agonističkoj političkoj borbi do istrebljenja. Čitajući dramu čitatelj će prepoznati mnoštvo ''bisera'' naših političara, dobro se nasmijati i zapitati kako je ova nadrealna priča nekim čudom postala naša stvarnost. Knjiga je posebna i po tome što pokazuje da satira može biti provokativna i duhovita bez govora mržnje. Ona ne odbacuje vrednote nego prokazuje i ismijava mane društva te otkriva što se događa kad izmanipulirana većina zavjetom šutnje da suglasnost pokvarenoj eliti da rade što hoće. Čitatelja se želi potaknuti na sagledavanje krize u kojoj se nalazi naša zemlja s jednim konstruktivnim odmakom od zbilje. Nakon knjige ''Sloboda na kušnji'' i zbirke pjesama ''Aureola'' ovo je treća knjiga splitske autorice Silvane Dragun.

Knjigu možete naručiti kod nakladnika Zorana Boškovića na broj mob: 098 921 5600 ili elektroničkom poštom naklada.boskovic@gmail.com

Rubrike: 

Miliša: Šok današnjice

Miliša: Šok današnjice - Naklada Bošković, 2015.

Prof.dr. sc. Zlatko Miliša (r.1958.) –pedagog, sociolog i društveni kroničar. Bio je profesor na zadarskom Sveučilištu, a prije dvije godine prešao je predavati na Sveučilištu u Osijeku. Autor je (ili suautor) petnaest znanstvenih knjiga-monografija u Hrvatskoj, a dvije su u publicirane u inozemstvu, na engleskom jeziku. Objavio je i dvije knjige iz područja publicistike. Ima više od osamdeset objavljenih znanstvenih i stručnih radova u petnaestak časopisa. Objavio je jedanaest članaka u znanstvenim časopisima u suautorstvu sa studentima. Prema njegovom mišljenju, današnji slobodni izbori samo su privid izbora i slobode, a suvremeni svijet kreće se između dvije naizgled suprotne, a zapravo povezane pojave: očaja i lažne nade. U procesu oslobađanja od njih, prvi je korak potreba za promjenom. Autor polazi od činjenice da ništa ne može probuditi čovjeka iz stanja šoka u kojem se nalazi kao sami - šok. Knjiga daje velik doprinos hrvatskoj sociologiji, pedagogiji, psihologiji i politologiji i korisna je za čitanje svima koji se bave društvenom kritikom . Knjigu možete naručiti kod nakladnika Zorana Boškovića na broj mob: 098 921 5600 ili elektroničkom poštom naklada.boskovic@gmail.com

Rubrike: 

Sjeme uništenja

SJEME UNIŠTENJA /F. William Engdahl

Širenje genetski modificiranih usjeva i hrane po cijelome svijetu danas je toliko uhvatilo maha da ga se može i mora proglasiti "zločinom protiv čovječnosti". U srži toga problema jest pitanje genocida. U "Konvenciji o suzbijanju i kažnjavanju zločina genocida", koju su Ujedinjeni narodi donijeli 1948. godine, jasno je definiran genocid...

Svi odgovorni dužnosnici kompanija Monsanto, Dow Chemical, DuPont, Syngenta, Cargill, ADM i drugih kompanija za proizvodnju GM sjemena, svi dužnosnici Zaklada Rockefeller, Ford, Gates i drugih, bivši i sadašnji dužnosnici američkoga Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva vanjskih poslova, državni dužnosnici SAD-a, napose predsjednici Bush, Clinton i George W. Bush, bivši američki dužnosnici Henry Kissinger, Gerald Ford i drugi, svi znanstvenici – sudionici lažljive znanosti kojom promiču "genetsku revoluciju" – podliježu pod jasnu pravnu definiciju članka II. – zločin genocida.

Ova je knjiga osobito važna za hrvatske čitatelje, zato što Hrvatska još uvijek ima relativno zdravu hranu i vodu, pa je upravo zbog toga postala metom onih koji se tih hrvatskih bogatstava žele dokopati pod svaku cijenu. Nakon što su svjetski centri moći u svoje ruke preuzeli golemu većinu svjetske nafte, banaka, korporacija, tržišta droge, medija itd., na djelu je projekt preuzimanja zemlje, hrane i vode.

Rubrike: 

Korupcija - Zlo našega vremena

Korupcija - Zlo našega vremena / Papa Franjo - Jorge Mario Bergoglio

"Grijeh se oprašta, a korupcija se ne može oprostiti. Ona, prije svega, treba biti izliječena." Mogu začuditi ove riječi iz usta Jorgea Marija Bergoglia, tada nadbiskupa Buenos Airesa, a danas pape Franje. Njegovo je propitivanje odlučno: korupcija ne predstavlja zbir grijeha, ma kako teških, a nije ni jedan od tolikih poroka srca. Ona je kvalitativno drukčije zlo. Korumpiran čovjek nije svjestan svojega stanja i postaje zarazan za društvo. Korupcija je paučina koja se širi, namećući suučesništvo.

Ako je i prevladavalo mišljenje da se korupcija tiče prije svega onih na utjecajnim položajima, onih što imaju moć i vlast, nakon čitanja ove knjige biva razvidno da je korupcija puno šire zlo te da taj opasni virus može zahvatiti svakoga. Riječ je prije svega o mentalitetu kojemu bivamo podložni, a koji se na koncu može poistovjetiti s moralnom pokvarenošću koje nismo ni svjesni: pokvareno srce više ne vidi svoj grijeh, nego od njega čini životni stil, uzdižući ga na razinu vrline ili barem prihvaćene društvene danosti.

Korupcija je korov našega vremena. Napada politiku, gospodarstvo, društvo. Prijeti i Crkvi. O ovomu moralnom raku koji je zahvatio mnoga društva, pa tako i hrvatsko, nekadašnji kardinal iz Buenos Airesa, a današnji Papa, nudi oštroumno promišljanje koje ide do korijena ove pojave i osvjetljava je autentičnom porukom evanđelja. Jasne riječi ohrabrenja za istinsko življenje kršćanstva te preobražaj srca i društva zaključuje rječitim pozivom: "Bit će dobro za nas da ponovimo jedni drugima: ‘Grješnik da, korumpiran ne!’"

Rubrike: 

Seksualna sabotaža

Seksualna sabotaža / Judith A. Reisman

Kako je jedan umobolni znanstvenik pokrenuo pošast izopačenosti i spolnih bolesti u Americi.

Dr. Reisman zorno predočuje prijevaru Kinsevja i njegovih suradnika te otkriva bitne nove spoznaje o tome kako je Amerika krenula na pogrješan put te kako možemo i moramo odbaciti seksualnu anarhiju koja uništava i tijelo i dušu, a koju nam je Kinsey dao u ime "oslobođenja". Time ćemo, kaže autorica, vratiti plemeniti moralni karakter svojoj zemlji i sebi, karakter koji donosi istinsku slobodu.

Rubrike: 

Kriza,super!

Kriza,super! / Vesna Gračner, Mirko Mataušić

Ova je knjiga nastala iz komunikacije autora sa slušateljima emisija "Tražimo istinu" na Hrvatskome katoličkom radiju i s polaznicima brojnih seminara i radionica koje autori drže diljem Hrvatske.

Ona je izvrstan putokaz i poticaj čitateljima na komunikaciju sa samima sobom, sa svojim bližnjima i s Riječju. Knjiga Kriza, super! nije još jedan priručnik za olako i brzo rješavanje trenutačnih poteškoća, već pratitelj na duže staze koji čitatelje stavlja pred neophodnost traženja istine o motivima vlastitoga djelovanja, kako bi krize u osobnom životu, u obitelji ili u široj društvenoj zajednici shvatili i upotrijebili za osobni rast i napredak odnosa s drugima.

Rubrike: 

Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti

Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti / Josip Jurčević

"Saznavanje novih činjenica kojima je povod Lex Perković vodi k bitnoj izmjeni dosadašnje javne slike o gotovo svim događanjima te ulogama mnogobrojnih istaknutih osoba suvremene hrvatske povijesti. No prije svega, zahvaljujući iznenađujućem zakonu Lex Perković, otvorio se slučaj Perković, koji je zapravo istinita i dugo zatajivana priča o Hrvatskoj.

lako slučaj Perković ponekad izgleda poput složenog i gotovo nedokučivog trilera, u kojem se događaji isprepliću i množe kao u najboljim žanrovskim fikcijama, riječ je o veoma čvrstoj stvarnosti. Pitanje je samo jesmo li se spremni suočiti sa stvarnošću koja je prepuna svih vrsta šokantnih okrutnosti, nepoštenja i nezakonitosti. Jesmo li se spremni suočiti s posve novim i drugačijim saznanjima o životu koji nas okružuje i koji izravno i bitno odlučuje čak i o našim pojedinačnim sudbinama."

"Ova se knjiga usuđuje progovoriti o prešućenim istinama prošlosti koje su nažalost bitno odredile i našu sadašnjost s nadom da nam neće zarobiti budućnost."

Rubrike: 

Daj i uzmi

Daj i uzmi / Adam Grant

Nova paradigma biznisa

Dobri momci pobjeđuju samo u filmovima? Ne, osobe koje uspijevaju dijele se na one koje daju, uzimaju ili usklađuju, a uvriježeno shvaćanje da su osobe koje daju slabići i gubitnici pokazuje se potpuno pogrešnim. Davanje donosi gubitke s kojima onaj tko uzima ne mora računati, ali uspjeh koji postižu oni koji daju širi se i prelijeva, uvećavajući uspjeh onih koji se nalaze oko njih. I dok uspjeh osoba koje daju stvara vrijednost, umjesto da je samo prisvaja, osoba koja uzima uspijeva samo pod uvjetom da drugi gube.

Knjiga Adama Granta uvodi novu paradigmu u poslovanje i visoko je na listi najutjecajnijih poslovnih knjiga desetljeća. Kako kaže autor, njezin je cilj razumjeti zašto je davanje ujedno zarazno i opasno. Kako bi otkrio zašto ljudi koji daju zauzimaju vrh ljestvice uspjeha, autor je prikupio iznenađujuća istraživanja i priče iz života koje objašnjavaju na koji način davanje može biti utjecajnije – i manje opasno – nego što većina ljudi vjeruje.

Rubrike: 

Nezaposlenost u tranzicijskoj Hrvatskoj pod socijalno-etičkim vidom

Nezaposlenost u tranzicijskoj Hrvatskoj pod socijalno-etičkim vidom / Petar Tomašić

»Poseban znanstveni doprinos je novi, originalan, multidisciplinaran pristup problemu i rješenju problema nezaposlenosti. Povezani su ekonomski, socijalni, etički i teološki aspekti nezaposlenosti. Pritom je s pravom ukazano na važnost socijalno-etičkog vida problema nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj i na brojne neiskorištene mogućnosti rješavanja toga velikog problema, posebice s aspekta socijalnog nauka Katoličke crkve, koji je u Republici Hrvatskoj još uvijek nedovoljno poznat i neimplementiran.«
Prof. dr. sc. Ivan Marković

»Glavne uzroke nezaposlenosti autor ne nalazi ni u ratu niti u nekim globalnim zakonitostima, nego u svojevrsnom nemoralu osoba, elita i lobija. Drugim riječima, novost i originalnost ove radnje, osim što sustavno prikazuje problem s fenomenološkog aspekta, jest u sagledavanju moralnih aspekata cjelokupne problematike. Takav pristup do sada je bio samo načelno prisutan u našim raspravama o nezaposlenosti u Hrvatskoj, ali nije nikada znanstveno i jasno »dokazan« putem statistika, usporedbom podataka s onima u inozemstvu, analizom dosadašnjih politika zapošljavanja u Hrvatskoj... Svatko u ovoj državi koji je zadužen za rješavanje nezaposlenosti, općenito ili među invalidima i poljoprivrednicima, morat će ove činjenice uzeti u obzir.«

Rubrike: 

Stranice