Tribine

Sukob između vjere i znanosti je iskonstruiran

Četvrtog dana šestog aktivističkog festivala Vidik fest u Nadbiskupskom sjemeništu održana je vrlo zanimljiva tribina „Odnos znanosti i vjere“ . Potvrda pomno odabrane teme večeri je dolazak mnogobrojne publike u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa. Predsjednik HUB-a dr Vide Popović otvorio je tribinu zahvalivši na pažnji svima u dvorani i predstavivši uz riječi pohvale protagoniste večeri , prof.dr.sc Tončija Matulića s Katoličkog bogoslovinog fakulteta u Zagrebu i prof.dr.sc. Ivicu Grkovića znanstvenika i profesora na Medicinskom fakultetu u Splitu te voditeljicu programa večeri Silvanu Dragun potpredsjednicu HUB-a . Zašto smo odabrali baš ovu temu, pitala je gđa Dragun i kazala da ''bez dijaloga sa akademskom zajednicim naši vidici se u bitnom sužavaju i ma koliko naš aktivizam bio opravdan on može biti izmanipuliran i promašen''. Zatim je istaknula da je kršćanstvo vjera logosa i podsjetivši na riječi sv. Augustina koji je kazao ''Vjerujem da bih razumio, razmijem da bih vjerova''. Je li religija opijum za narod i u kakvom su odnosu vjera i znanost dana, bilo je prvo pitanje upućeno gostima.

VIDIK FEST 2016': Žustra rasprava na tribini o gospodarenju otpadom

Žustra rasprava na tribini o gospodarenju otpadom

Žustrom raspravom publike i sudionika zaključena je tribina “Nula otpada – jedini dosljedni ekološki sustav gospodarenja otpadom“ u sklopu Vidik Festa udruge Benedikt. Predavač Josip Katalinić, saborski zastupnik Mosta te uvodničarka Goranka Adam okupljenima su u svojim izlaganjima pokušali pojasniti koncept kružnog korištenja otpada koji nije smeće, već vrijedna sirovina.

- Godinama se kod nas mnogo govori, a ne radi se ništa. Imamo vrijednu sirovinu koju spaljujemo i zakopavamo i tako se trujemo i uništavamo okoliš. Europska Komisija donijela je zaključak u kojem izlazak iz krize vidi u kružnom gospodarstvu. Tako treba i otpad vraćati u ponovnu uporabu i reciklirati. –naglasila je Adam u uvodnom govoru.

Slaven Letica: Perspektive izlaska iz društvene i ekonomske krize

Raščlambu prof. dr. Slavena Letice na naslovnu temu s VIDIK Festa 2015, prenosimo s portala velečasnisudac.com.

„Krivo imenovanje stvari povećava nesreću svijeta.” (Albert Camus)
Prošlog sam tjedna (u četvrtak 16. travnja 2015. od 19.30 do 21.30) bio gost splitskoga „VIDIK festa”, koncepcijski i sadržajno izuzetno bogatog i zanimljivog multimedijskog zbivanja koje, prema zamisli idejnog začetnika i organizatora Hrvatske udruge Benedikt: „promovira kulturni aktivizam, kritičke teorije i razvojne inicijative za izlazak Hrvatske iz društvene, ekonomske, kulturne i moralne krize. Raznolikim sadržajem koji uključuje tribine, okrugle stolove, filmove, humanitarne koncerte, izložbe i edukativne radionice, VIDIK fest će nastojati podići svijest građana o gorućim društvenim problemima kako bi ih se motiviralo na društveno odgovorno i angažirano djelovanje.”
Organizatori (dobri su duhovi VIDIK-a mladi liječnik-pulmulog dr. Vide Popović, predsjednik HU Benedikt, i diplomirana arhitektica industrijskog dizajna, majstorica filozofije i teologijskih znanosti te pjesnikinja i dramska spisateljica Silvana Dragun) su me ovaj put pozvali da kroz razgovor-raspravu (moderatorica našeg divana bila je novinarka-voditeljica Sandra Barčot) s dr. Ljubom Jurčićem (sveučilišnim profesorom međunarodne ekonomike i još poneke znanstvene discipline, ali i predsjednikom stranke „Novi val”) i Juricom Dobrinićem iz udruge „Franak” raspravimo veliku i za nas Hrvate gotovo vječnu temu: “Perspektive izlaska iz društvene i ekonomske krize”.
Rubrike: 

SVI SMO POZVANI NA ODGOVORNOST – ZAKLJUČAK JE TRIBINE „RAD I NEZAPOSLENOST“

Hrvatska udruga Benedikt, sinoć je u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, održala okrugli stol na temu „Rad i nezaposlenost“.

Tribinu je moderirala novinarka Danira Matijaca, a na okruglom stolu gostovali su predsjednica Udruge nezaposlenih Splitsko-dalmatinske županije Jasminka Lemo, predstavnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Split mr.sc. Renato Jerončić, jedna od inicijatora projekta ekonomije zajedništva Đina Perkov i izvršni direktor Pomorskog instituta u Splitu capt. Ivan Knežević.
Gđa Đina Perkov, predstavila je projekt „Ekonomija zajedništva“ (EZ) pokrenut od strane poduzetnika, radnika, rukovoditelja, potrošača, štediša, građana, znanstvenika i ekonomskih djelatnika.“ Chiara Lubich pokrenula ga je u svibnju 1991. u Sao Paolu u Brazilu, sa ciljem da se izgradi i pokaže ljudsko društvo gdje, po uzoru na prvu kršćansku zajednicu, nitko ne oskudijeva.
Poduzeća su nosiva osovina projekta. Slobodno se obvezuju davati u zajedništvo dobit za tri namjene:
1. pomagati ljudima u potrebi, počevši od onih koji dijele duh što animira ekonomiju zajedništva
2. širiti kulturu davanja i uzajamnosti bez koje je nemoguće ostvariti ekonomiju zajedništva
3. razvijati poduzeće koje treba ostati efikasno i konkurentno, iako je otvoreno besplatnosti.
Rubrike: 

VIDIK fest 2013: Okrugli stol o poslovnoj etici i socijalnoj državi

Socijalna država, tržišno gospodarstvo i poslovna etika

U četvrtak, 25.04.2013. godine na VIDIK festu se održao okrugli stol na temu ''Socijalna država, tržišno gospodarstvo i poslovna etika''.
Na skupu kojeg je moderirala novinarka Danira Matijaca sudjelovali su ugledni gosti, poduzetnica Ksenija Abramović, neovisna ekonomistica Gordana Maras i dr. sc. Borna Jalšenjak sa ZSEM-a (Zagrebačke škole ekonomije i managmenta).

Rubrike: 

VIDIK fest 2013: Eko proizvodnja i zaštita autohtonih dalmatinskih proizvoda

U Sveučilišnoj knjižnici u Splitu, na 1. VIDIK fest-u, 24. travnja je održan okrugli stol na temu „Eko proizvodnja i zaštita autohtonih dalmatinskih proizvoda“.

Gosti dr. sc. Goran Zdunić, dr. sc. Ivica Ljubenkov i Ana Marušić Lisac, dipl. ing. raspravljali su o sve aktualnijim pitanjima kako postići konkurentnost i zaštititi hrvatske autohtone proizvode u Europskoj uniji. Moderator dr. sc. Mirko Ruščić upoznao je posjetitelje sa temeljima eko proizvodnje čija je svrha zaštita zdravlja i života ljudi i potrošača, te je istaknuo da je Hrvatska zbog svog položaja pogodna za eko proizvodnju, i da je među najbogatijim državama po bio-ekološkoj raznolikosti.

Rubrike: 

VIDIK fest 2013: Nova normalnost ili Teror političke korektnosti

Nova normalnost ili Teror političke korektnosti

Organizatori su me pozvali da sudjelujem u tribini na temu „Globalizacija, diktatura ralativizma i sukob civilizacija” koja je održana u utorak 23. travnja u prostorijama Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu. Na tribini koju je vodio odlični mr. sc. Josip Markotić, sudjelovali su i prof. dr. sc. fra Ante Vučković i odvjetnik Zvonimir Hodak,

Sudionici tribine (s lijeva na desno): Hodak, Letica, Vučković i Markotić
Nova normalnost ili Teror političke korektnosti

Rubrike: