Hrvatska aktiviziraj se

Hrvatski aktivistički festival VIDIK fest nastao je iz potrebe da se pokrenu korjenite reforme u hrvatskom društvu.

VIDIK fest je festival koji promovira kulturni aktivizam, kritičke teorije i razvojne inicijative za izlazak Hrvatske iz društvene, ekonomske, kulturne i moralne krize. Raznolikim sadržajem koji uključuje tribine, okrugle stolove, filmove, humanitarne koncerte, izložbe i edukativne radionice, VIDIK fest će nastojati podići svijest građana o gorućim društvenim problemima kako bi ih se motiviralo na društveno odgovorno i angažirano djelovanje.
 
Aktualnim temama i stručnim predavanjima festival će pomagati građanima da se oslobode straha i nauče koristiti instrumente demokracije kako bi ostvarili svoja prava i upozorili mjerodavne institucije na konkretne probleme.
Za nas su aktivisti angažirani pojedinci koji se ne mire s nametnutim ideologijama i diktaturom relativizma, nego se hrabro opiru ''strukturama grijeha''. Njih ne vode nikakvi uski osobni ili stranački interesi, nego iskrena briga za čovjeka i okoliš. Hrvatskoj su potrebni takvi ljudi, jer samo oni mogu prekinuti hrvatsku spiralu šutnje i ravnodušnosti. Krajnje je vrijeme da otvorimo oči i prestanemo se uzdati u lažne spasitelje i slijepe vođe koji vode ovu zemlju u propast.
 
Mi, građani ove zemlje, bez obzira na vjersko i političko opredjeljenje, spol i dob, proživljavamo zajedničke patnje zbog nezaposlenosti, dužničke krize, diskriminacije i brojnih nepravdi. Previše smo puta bili prevareni da bismo dozvolili da nas se i dalje podcjenjuje, krade i vara. Svi trpimo i snosimo posljedice tajkunske privatizacije, deindustrijalizacije, pljačke i korupcije, nepotizma, zagađivanja okoliša, birokratizacije i političkih igara bez granica.
 
Hrvatskoj su potrebne korjenite promjene i reforme, ali njih ne mogu pokrenuti korumpirane političke i ekonomske elite, jer im se te elite najviše opiru. Njih mogu pokrenuti samo časni, pošteni i odgovorni građani, poduzetnici, aktivisti s vizijom, istinski reformatori. Ne podcjenjujmo moć intelektualnog kapitala. Hrvatska, aktiviziraj se!
 

Silvana Dragun, HUB