Art-aktivizam

Drekavac: Fantastična komorna rock opera s elementima horora

Redatelj i scenarist Ivan Mokrović domaćoj se publici na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma predstavio kratkometražnim diplomskim ispitom, dvadesetominutnim filmom “Drekavac” – jedinstvenoj pojavi u hrvatskoj kinematografiji jer je riječ o kratkometražnoj fantastičnoj komornoj rock operi s elementima horora.

Rubrike: 

Održan okrugli stol "Kriza u kulturi"

U sklopu Vidik festa, sinoć je u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u prostorijama Gradske knjižnice Marka Marulića, održan izuzetno zanimljiv okrugli stol pod nazivom „Kriza u kulturi“.

Na okruglom stolu gostovali su: Trpimir Jurkić, Ana Marija Botteri Peruzović, Filip Glavina i Bruno Pavić, dok je program vodila Silvana Dragun.

Kulturna kriza nije velika, koliko je velika kriza upravljanja kulturom. Imamo mlade kulturnjake i nove projekte, imamo ljude koji su niz godina aktivni u kulturi. Koliko je onda realno u takvom okruženju pričati o Kulturnoj krizi, zapitali su se gosti tribine.
Vlast na lokalnoj i državnoj razini preko godinu dana nije u stanju izabrat kompetentne ljude na čelna mjesta u kazališnim institucijama, počevši od HNK do Kazališta mladih.
U kulturu se previše umiješala politika, tako da često na rukovodeća mjesta kulturnih institucija, dolaze nestručni ljudi s političkim predznakom, a jedan od takvih primjera zasigurno je i dr. Baković, profesor matematike, koji je ujedno savjetnik za kulturu gradonačelnika Grada Splita.

Rubrike: 

Performance Andrije Crnkovića i udruge DADAnti

Tehnologija je kolonizirala životni svijet, i to je zaglavna činjenica naše trećemilenijske duhovne supozicije. Upleteni smo u sintetičke rutine oštećenoga života. Mahnito konzumiramo virulentne plodove razularene postmodernosti: brutalna komodifikacija odgojno-obrazovnog procesa, ultraliberalna deregulacija, rastočeni identiteti i organsko jedinstvo zajednice, sveprisutni intimocid i memocid, nasilje kao predominantni komunikacijski kod.

U tom obezdušujućem poretku fetišizirane uciljno-tehničke racionalnosti ponajprije stradava obitelj, u smislu uporišne ustanove osobne i društvene ekologije. Krajnje nepovoljni populacijski trendovi u međuvremenu su se produbili do razmjera planetarne pošasti (bijela kuga depopulacije). Plutokratska menažerija, nadzastupljena u vojno-industrijskom kompleksu i prvome ešalonu korporativne hegemonije, bešćutno uklanja ispriječene protagoniste i scenarije kulturne i političke samobitnosti.

Rubrike: 

Izložba Predraga Lešića 2014

U sklopu Hrvatskog aktivističkog festivala VIDIK festa, u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, u utorak, 29. travnja 2014., s početkom u 19 sati u Galeriji Sveučilišne knjižnice u Splitu, Ruđera Boškovića 31, održalo se otvaranje samostalne izložbe akademskog slikara Predraga Lešića. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do utorka, 6. svibnja 2014.

Predrag Lešić rođen je 5. lipnja 1965. godine u Kutini. Diplomirao je slikarstvo 1988. godine u klasi prof. Josipa Bifella na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Prije toga završio je slikarski odjel Škole primijenjenih umjetnosti u Zagrebu gdje je i maturirao 1984. godine. Upisavši akademiju godinu prije završetka srednje škole u 1983./84. paralelno je učenik student. U članstvo HDLU-a primljen je 1990. godine, a Likuma 1995. godine.

Rubrike: 

Silvana Dragun: "Bez kompromisa" - izložba grafičkog dizajna na VIDIK fest-u

Izložba grafičkog dizajna

Prva samostalna izložba Silvane Dragun „Bez kompromisa“, otvorena je 29.travnja, zadnjeg dana VDIDK festa, u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu. Na izložbi se može vidjeti dvadesetak plakata, nekoliko odjevnih predmeta i ambalaža s porukama koje upozoravaju na društvene probleme i krizu hrvatskog društva.

 

Rubrike: