Vidik fest (Split, 8.05.-12.05.2023.)

Uskoro počinje s programom Vidik fest 2023' koji ove godine po prvi put vrata otvara Međunarodnom znanstvenom simpoziju u Sveučilišnoj knjižnici. Program Međunarodnog znanstvenog simpozija od 8. svibnja do 10. svibnja 2023. organizira se na inicijativu udruge DoCeSt na temu ''Politička perspektiva općeg dobra'' (Political perspective of the Common Good) voditelja dr.sc. Bruna Petrušića. Među sudionicima simpozija najavljeni su brojni predavači i gosti; Rafal Wos (poljski novinar i ekonomski analitičar), Elena Šiaudvytine sa Sveučilišta Vytautas Magnus u Kaunasu (Litva), Mariána Sekerák (Karlovo sveučilište, Prag), María Dolores Sánchez Galera (Madrid), Marijana Kompes (Hrvatsko katoličko sveučilište), Stjepo Bartulica (Hrvatsko katoličko sveučilište), Vladimir Dugalić (KBF Đakovo), Bruno Petrušić, Helen Alford (Papinsko sveučilište Angelicum, Rim), Maja Grubišin Cvitan, Jakov Žižić (Hrvatsko katoličko sveučilište) i Darko Rapić.

 

Kao poseban gost simpozija dolazi američki akademik Joseph Weiler iz New Yorka,  renomirani stručnjak za europsko, međunarodno i ustavno pravo, koji će održati predavanje na temu A non-Christian Europe – is it possible?. Uz predavanja i panel rasprave u sklopu simpozija organiziraju se fokus radionice na temu Ruska agresija na Ukrajinu i opće dobro, Pravedna tranzicija, Načela socijalnog nauka Crkve i suočavanje s krizama. Pored ovih tema na simpoziju će se govoriti o ilegalnim migracijama, woke ideologiji, socijalnim temama kod Željka Mardešića i fra Špira Marasovića.

 

Nakon simpozija u četvrtak, 11.05.2023. na programu Vidik festa 2023 gostuje saborska zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora Marijana Petir u Palači Milesi, HAZU, na temu Hrvatska poljoprivreda pred novim izazovima, a u petak, 12.05.2023. u Kući jezika i kulture na Peristilu planiran je okrugli stol o benediktinskoj kulturnoj baštini u europskom kontekstu na kojemu će govoriti prof. dr. sc. don Mladen Parlov, prof. dr. sc. Mirjana Matijević Sokol i Ljubomir Gudelj Velaga, viši kustos u Muzeju HAS.

 

O detaljnom programu simpozija više na www.docatsplit.com i na službenoj stranici Hrvatske udruge Benedikt www.hu-benedikt.hr i Vidik festa www.vidik-fest.org . Ulaz na sve aktivnosti manifestacije je besplatan.