Na VIDIK festu prikazana kršćanska predstava ''Otok sreće''

Kazališna predstava „Otok sreće'' u izvedbi Centra za kulturu Omiš i Dramskog studija Ilirik predstavljena je u Kaštelanskom kazalištu u Kaštel Lukšiću u utorak, 17. travnja 2018. godine na programu aktivističkog festivala VIDIK fest kojeg organizia Hrvatska udruga Benedikt iz Splita. 

Gdje je put k pravoj sreći, pita se autorica teksta Silvana Dragun u predstavi koja je inspirirana pripovjetkom ruskog književnika F. M. Dostojevskog ''San smiješnog čovjeka''. Riječ je o drami koja govori o najdubljim egzistencijalnim pitanjima, smislu života i smrti, sreći i ljubavi.

Glavni lik je Aleksej Ivanovič koji je u stalnom sukobu sa Sofijom, svojom ''dušom''. Aleksej je u konfliktu i sa svojom majkom i ženom, te nigdje ne nalazi mira ni zadovoljstva. U jednom trenutku sanja da je počinio samoubojstvo i da se probudio u grobnici. Tu se susreće prvi put oči u oči sa Sofijom, shvaća da nije sam i da u toj tami postoji netko tko će mu pokazati put prema svjetlu i otoku sreće koji je drukčiji od svega što su on i njegova duša zamišljali. Susret s Isusom Kristom dovest će ga do konačne spoznaje gdje se nalazi ključ Kraljevstva nebeskog.

''Otok sreće'' je režirao Petar Buljević, a igraju; Ivana Giove Župa (Sofija), Marijan Grbavac (Aleksej), Mate Tavrić (Vrag i Anđeo) i Marko Duvnjak (Prorok). Predstava je prošle godine pohvaljena od stručnog žirija na 44. Danima Hvarskoga kazališta, igrala se na Omiškom kulturnom ljetu i drugim kulturnim manifestacijama.


Ivica Luetić/HUB