Press

Stipe Božić na VIDIK festu

Stipe Božić, naš proslavljeni alpinist, himalajac, putopisac, redatelj, humanist i nadasve čovjek održao je izvanrednu prezentaciju o svojoj ljubavi prema planinama, prema nepoznatim dijelovima naše planete i prema čovjeku, prije svega onome u potrebi. Bila je to prezentacija o snovima i hrabrosti, o naizgled nepremostivim problemima i planinskim vrhovima, o prijateljstvu i pouzdanju u drugoga. Bila je to prezentacija bogatog životnog iskustva hrvatskog alpinista i istraživača svjetskog glasa, čovjeka koji je promicao ime naše domovine u svijetu, čovjeka koji je upoznavao i pomagao ljude raznih kultura i uvjerenja.

Pozitivni primjeri iskorištenosti fondova EU

U srijedu, 26. travnja 2017., na VIDIK festu se govorilo o pozitivnim primjerima iskorištenosti fondova EU. Na samom početku tribine koja se održala u jutarnjim satima u Gradskoj knjižnici Marko Marulić, okupljenima se obratio moderator Radoslav Zaradić, koji je obrazložio važnost teme i njenu povezanost i s osnivanjem Hrvatske udruge Benedikt koja je u svom nazivu uzela ime sv. Benedikta, zaštitnika Europe kako bi istaknula duboku povezanost Hrvatske s kulturnom baštinom Europe. Jozo Sarač, v.d. ravnatelj javne ustavnove RERA SD, objasnio je okupljenima čime se bavi ova ustanova i koji su joj temeljni ciljevi. Cilj osnivanja javne ustanove RERA S.D.

Okrugli stol o odštetnom osiguranju pacijenata na VIDIK festu 2017'

U četvrtak, 27.travnja, u 11,00 sati, u Gradskoj knjižnici Marko Marulić, održao se u sklopu VIDIK festa 2017' okrugli stol na temu ''Odštetno osiguranje pacijenata''. Na samom početku okupljenima se obratio uvodnim izlaganjem doc.dr.sc. Marko Jukić, član Upravnog odbora HUB-a, koji je ukazao na osnovne probleme u zdravstvenom sustavu. Tom prigodom je naglasio da mi u Hrvatskoj imamo model tzv. defenzivne medicine. Pred sudovima se u Republici Hrvatskoj trenutno vode oko 650 sporova protiv 50-ak bolnica. ''Sramota je da pacijent čeka na odštetu više od 10 godina.

Brak jučer-danas-sutra

U srijedu, 26. travnja 2017. godine, s početkom u 19,00 sati, u Dominikanskom samostanu u Splitu, na okruglom stolu pod nazivom ''Brak jučer-danas-sutra'' kojeg u sklopu VIDIK festa govorilo se o ulozi braka u suvremenom društvu. Gosti ove uvijek aktualne teme su bili  prof.dr.sc. Goran Kardum, psiholog, don Ante Rako, sudac Interdijecezanskog suda u Splitu, bračni par Ivica i Anđa Veža, a skupom je moderirala dr. Danijela De Micheli Vitturi. Na samom početku okupljenima se obratio pozdravnim govorom obratio Nikola Milanović, član Upravnog odbora Hrvatske udruge Benedikt, dok je u glazbenom dijelu programa nastupio VIS Gospa od Zdravlja.

BOJOVNICI U RATU – PJESNICI U MIRU

U postorijama Udruge veterana IV gardijske brigade u Splitu u sklopu VIDIK festa i proslave 26.obljetnice IV gardijske brigade HV, otvorena je izložba umjetničkih radova njeznih veterana i održana večer domoljubne poezije (27.04.2017.).
 Večer druženja  otvorio je molitvom  puk. Mate Buljubašić, potom predstavio cjelovečernji program, a mješoviti vokalni sastav Elektrodalmacija intonirao je nacionalnu himnu.
Zvonimir Hazdovac, voditelj Art grupe, otvorio je  izložbu i nadahnuto predstavio  izložene radove  veterana, slikara, kipara i skulptora pod motom - Kakvi su bili ratnici vidili ste, a kakvi su umjetnici pogledajate! 

Sedam 'vrućih tema': evo što su kandidati za gradonačelnika rekli na sučeljavanju u organizaciji Hrvatske udruge 'Benedikt'

Po pitanju dužobalnog platoa moglo se više učiniti, ali su gradski vijećnici u proteklome mandatu bili ograničavajući faktor - ustvrdio je donedavni poteštat Baldasar
Gradonačelnički kandidati Andro Krstulović Opara (HDZ), Ivo Baldasar (Splitska stranka) i Davor Burazin (Hrast) sudjelovali su u utorak u sučeljavanju koje je u sklopu "Vidik-festa" organizirala Hrvatska udruga "Benedikt".
Organizatori su za trojac koji se odazvao njihovu pozivu izabrali sedam "vrućih tema" – sanaciju Karepovca, Spaladium Arenu, izmjene GUP-a i izgradnju parkirališta, žnjanski plato, kulturnu politiku s posebnim osvrtom na "Marulićeve dane", turizam te investicije i zapošljavanje mladih.

Program VIDIK fest 2017

Hrvatski aktivistički festival VIDIK fest 2017. - Split, 24. – 28. travnja 2017.

PROGRAM:

24.04.2017. Ponedjeljak
– 19,00 sati/ Nadbiskupsko sjemenište: Otvorenje manifestacije  uz prigodni kulturni program
(Sudjeluju: dr.Vide Popović,  Silvana Dragun, mještoviti ansambl  Elektrodalmacija)
-19,30 sati/ filmski program: Nick Vujičić, čovjek bez ruku i nogu (8 min) i dokumentarni film o Sv. Benediktu iz Nursije (30 min)
25.04.2017. Utorak
- 11,00 sati, Hotel Bellevue: Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Splita (voditeljica: Sandra Barčot)
– 19,00 sati Dominikanski samostan: dokumentarni film ''Majka Terezija'' redateljica Ann i Jeanette Petrie  (80 min)
26.04.2017. Srijeda

VIDIK fest 2016' na aktualnim temama okupio mlade

U petak, 8.travnja 2016., tribinom o uređenju žnjanskog platoa u Hotelu Bellevue u Splitu završio je četvrti aktivistički festival VIDIK fest u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt. VIDIK fest je festival kulturnog aktivizma koji promovira cjeloviti društveni razvoj, kulturu života, solidarnost i građansku odgovornost. Ovogodišnja manifestacija je bila posvećena gorućim temama hrvatskog društva pod motom “od cjelovite ekologije do cjelovitog humanizma”. Govorilo se o podjelama i porastu nasilja u društvu, održivosti zdravstvenog sustava, problemima vezanim uz gospodarenje otpadom, katastrofalnim demografskim trendovima i  problemima vezanim uz komunalni i urbanistički nered u gradu Splitu.

Tribina o uređenju žnjanskog platoa: sanirati kanalizaciju, dovesti u red ugostiteljske objekte, zasaditi drvored...

Na platou Žnjana treba poduzeti neke mjere kako bi taj prostor koliko toliko ličio na nešto. Prije svega treba sanirati kanalizacijski priključak i spriječiti izlijevanje fekalija na šetnicu, dovesti u sklad plažne ugostiteljske objekte, zasaditi drvored uz šetalište, urediti prostor za bicikliste, kazao je to arhitekt Ante Lijić, na tribini pod nazivom "Privremeno uređenje žnjanskog platoa", koju je organizirala uduga Benedikt u sklopu Vidik festa.

On je također istaknuo kako je sramota što je veliki dio tog područja obrastao travom, te se upitao zašto Parkovi i nasadi, za početak, ne vode računa o tome.

Odgovorio mu je Pave Zaninović, zamjenik prvog gradskog komunalca Špira Cokarića. On se odmah ogradio da on nije predstavnik Grada, već da govori u svoje osobno ime.

- Tvrtka Splitska obala vodi računa o plažama, one su sređene i to nitko ne može osporiti. Nije istina da se taj prostor komunalno ne održava, ali slažem se da bi trebali još više. Evo, zamolit ću ja "Parkove i nasade" da dodatno obiđu taj prostor.

Rubrike: 

Nula otpada – jedini dosljedni ekološki sustav gospodarenja otpadom

Nula otpada – jedini dosljedni ekološki sustav gospodarenja otpadom

Na tribini 6. travnja 2016. u sklopu manifestacije VIDIK fest u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt govorilo se konceptu ''Nula otpada'' kao jedinom dosljednom ekološkom sustavu gospodarenja otpadom. Uvodničarka na tribini, mr. sc. Goranka Adam je naglasila, da kad je riječ o otpadu, treba razlikovati otpad od smeća. Smeće je pomiješani otpad s kojim se ne može gospodariti već samo odložiti ili spaliti. Gospodariti se može sa odvojeno prilkupljenim otpadom kao što je papir, staklo, plastika, biootpad, drvo i sl. Zato naziv “Centar za gospodarenje otpadom” je manipulacija koja ljudima sugerira da će se u planirane centre odvoziti odvojeno prikupljeni otpad s kojim će se gospodariti, odnosno reciklirati.

Rubrike: 

Stranice