S.Dragun: Snađi se, druže

Drama ''Snađi se, druže'' je provokativna politička satira koja stanje hrvatskog društva i aktualni politički trenutak promatra kao grotesku s elementima antidrame. Pisana britkim i jednostavnim stilom drama se čita u jednom dahu, a originalnim stilom i razigranom kompozicijom društvenu patologiju razotkriva u agonističkoj političkoj borbi do istrebljenja. Čitajući dramu čitatelj će prepoznati mnoštvo ''bisera'' naših političara, dobro se nasmijati i zapitati kako je ova nadrealna priča nekim čudom postala naša stvarnost. Knjiga je posebna i po tome što pokazuje da satira može biti provokativna i duhovita bez govora mržnje. Ona ne odbacuje vrednote nego prokazuje i ismijava mane društva te otkriva što se događa kad izmanipulirana većina zavjetom šutnje da suglasnost pokvarenoj eliti da rade što hoće. Čitatelja se želi potaknuti na sagledavanje krize u kojoj se nalazi naša zemlja s jednim konstruktivnim odmakom od zbilje. Nakon knjige ''Sloboda na kušnji'' i zbirke pjesama ''Aureola'' ovo je treća knjiga splitske autorice Silvane Dragun.

Knjigu možete naručiti kod nakladnika Zorana Boškovića na broj mob: 098 921 5600 ili elektroničkom poštom naklada.boskovic@gmail.com

Sadržaj:
Drama počinje scenom izbornog sučeljavanja aktualnog premijera Tvrtka Poltronskog iz stranke 'Mrtvo puhalo' i gospođe Džovanke Nered-Džo iz stranke 'Kako vitar puše' u emisiji simboličnog naziva Gola istina. Nakon izbornog sučeljavanja koje je proteklo u hinjenom sukobu dvoje kandidata, radnja se premješta u salu hotela Balkan Express. Tu se na razuzdanoj proslavi premijerova rođendana razotkriva afera s drogom u Vladinu uredu. Dekadentnu zabavu prekida iznenadni dolazak visokog predstavnika Banksterske unije Mister Zeusa koji zahtjeva od premijera da mu preda 'obiteljsko srebro' i famozni crni kofer u kojem se zapečaćene kriju najstrože čuvane državne tajne. S druge strane Markova trga, prosvjednici se organiziraju u pokret otpora korupciji i rasprodaji državne imovine. Liderica prosvjeda je Anđa Hajduk iz sindikalnog pokreta 'Zdrava zemlja'. Ona polazi od teze da je cijelo društvo bolesno i da je vladajuća elita zaražena virusom pohlepe - Avarus. Da bi iskorijenila taj virus koji rastače hrvatsko društvo ona poziva narod na otpor eskalaciji političkog vampirizma. Traži radikalne mjere i lustraciju, ali svi njeni planovi past će uskoro u vodu jer će onaj moćnik koji dirigira kaos pokazati svoje pravo lice.