Splićani prosvjedovali protiv spaljivanja smeća u Cemexu

Prosvjed protiv spaljivanja otpada u kaštelanskoj tvornici cementa „Cemex“ održan je u subotu od splitskog HNK do Rive. Okupilo se preko 500 građana, mnogi s transparentima u rukama, pa čak i s gas maskama na licima. Organizator prosvjeda je Građanska inicijativa Split. Na Rivi je na sva pitanja odgovarala Goranka Adam, magistrica kemijske tehnologije i članica Povjerenstva za praćenje stanja u okolišu Kaštela.

- Problem smeća u Splitu i u Splitsko-dalmatinskoj županiji netko želi riješiti spaljivanjem smeća u cementarama. Problem nije od jučer, ali je danas toliko velik jer „Cemex“ je već dobio dozvolu. Ali ne dozvolu za zamjenu goriva, o čemu pričaju u „Cemexu“, već dozvolu za gospodarenje otpadom. To je ono što je nakaradno u cijeloj priči. Jer to znači da će cementara imati funkciju spalionice smeća. Naime, u Hrvatskoj nije uspostavljen sustav gospodarenja otpadom koji je trebao početi još 2005. godine, a što bi značilo smanjiti otpad, odvojeno ga prikupljati, koristiti ga kao sekundarnu sirovinu…
Tek negdje na kraju postoji mogućnost da se onaj mali preostali dio može spaliti i to ako mi građani tako odlučimo. Svim cementarama u svijetu odgovara da se smeće spaljuje u njihovim pećima jer direktno zarađuju na tome. To se njima plaća, odnosno mi građani ćemo to morati platiti. To nikako nije zamjena goriva jer će spaljivanjem smeća morati povećati količinu goriva u svojim pećima da bi održali potrebne tehnološke temperature za svoju proizvodnju, a svako povećanje goriva, bilo to smeća ili regularnog goriva, je pogubno za okoliš jer je upravo ono najviše krivo za štetne emisije u okolišu – kazala nam je Goranka Adam.

Naglašava da se još od 2002. godine, kada je Dalmacijacement prodan strancima, došlo s idejom da će se u tim pećima spaljivati smeće i s tom namjerom mijenjao mazut za druga ekološki manje prihvatljiva goriva.

S druge strane Trpimir Renić, predsjednik Uprave Cemexa, kaže je da cementara nikada ne može biti spalionica otpada, već jedino može koristiti gorivo iz otpada u svrhu zamjene dijela fosilnih goriva, a s ciljem smanjenja emisija CO2.

- Sukladno dozvoli možemo koristiti isključivo gorivo iz otpada koje se proizvodi u kontroliranim uvjetima od neopasnog otpada, što uključuje proizvodnju prema točno zahtijevanoj specifikaciji. Zbog visoke gorive vrijednosti ono se u Europi već dvadesetak godina koristi kao gorivo u različitim postrojenjima, od toplana i termoelektrana do tvornica cementa i papira – rekao je direktor Renić.


Tanja Gattin Zebić/Slobodnadalmacija.hr/ 11.10.2014./