Priopćenje Hrvatske udruge Benedikt povodom izgradnje plinske termoelektrane na Perući

Hrvatska udruga Benedikt izražava javnu podršku građanskoj inicijativi ”Ne daj se Cetino” kojom se želi upozoriti na neposrednu opasnost ugrožavanja izvora čiste vode izgradnjom plinske termoelektrane na Perući.

Smatramo kako bi projekt Vis Viva, koji sadrži planiranu izgradnju sporne „kombinirane kogeneracijske plinske elektrane” uz akumulacijsko jezero Peruća (KKPE) na rijeci Cetini, mogao dovesti do katastrofalnih posljedica za eko sustav u najvećem bazenu pitke vode u našoj zemlji.

Ekonomski interes ne može se stavljati iznad javnog dobra, a čista voda predstavlja naš najveći prirodni i strateški resurs kojeg ni na koji način ne smijemo ugroziti. Osim toga, ovaj projekt nije ni ekonomski isplativ, o čemu svjedoči podatak da je u 2014. i 2015. godini zatvoreno 30 ovakvih elektrana u osam zemalja Europske unije. Plin je fosilno gorivo i ne spada u obnovljive izvore energije te nam nije jasno zbog čega se ne razmišlja o dugoročno isplativijim rješenjima, poput solarnih elektrana koje su ekološki neupitne.

Hrvatska udruga Benedikt