Nije istina da Kaštelani udišu čisti zrak

Dr. Mihovil Biočić: Od suspaljivanja tuđeg smeća u Cemexu mi bi se trovali, a oni na našem zdravlju dobro zarađivali!

Dr. Mihovil Biočić, bivši ravnatelj KBC-a Split i bivši predsjednik kaštelanskog Gradskog vijeća (imenovan 2007. godine, za prvog mandata sadašnjeg gradonačelnika Ivana Udovičića), jedan je od onih koji već godinama dižu glas protiv Cemexa. Njegov glas se, kaže, sada sve rjeđe čuje zbog, “medijske blokade kojom smo okruženi”. Stoga nam je uputio svoje viđenje najnovije problematike oko Cemexa i (su)spaljivanja otpada. Njegov dopis prenosimo u cijelosti.

“U Slobodnoj Dalmaciji od 5. listopada 2014. je direktor Cemexa gosp. Trpimir Renić iznio u razgovoru s novinarom niz neistina, pa ću biti slobodan ispraviti najvažnije:

Nije istina da ‘Kaštelani udišu čisti zrak …’. Povjerenstvo za zaštitu okoliša Gradskog vijeća Kaštela ima niz dokaza da su vrijednosti mjerenja kakvoće zraka krivotvorene! U mojoj kući (u K. Sućurcu, 2 km od tvornice), u zatvorenim prostorima svakodnevno se taloži vidljiva crna prašina, vjerojatno od petrol-koksa, a o nevidljivoj mogu samo pretpostavljati. Što će se taložiti pri spaljivanju otpada, može se pročitati u inozemnim znanstvenim publikacijama.

Nije istina da mi tvrdimo da će Cemex postati spalionica, oni će biti puno gore od toga, a to je suspalionica (usputna spalionica), bez gotovo ikakve zaštite prema ljudima i prirodi. Ako na našu nesreću budu spaljivali komunalni otpad, kamo sreće da su spalionica, jer spalionice, iako opasne, imaju brojne filtere i zaštite. Zato i jesu vrlo skupe (oko 400-500 miljuna eura).

Nije istina da su Cemexove cementare ‘moderne tehnologije’. Sve cementare u Hrvatskoj su stare tehnologije. Ako su visoke tehnologije, onda ćemo (ako slučajno budu suspaljivali otpad), tražiti za Cemex GVE (granične vrijednosti štetnih emisija) koje imaju cementare visoke tehnologije, ali i oni znaju da je to nemoguće.

Nije istina da namjeravaju goriti samo neopasni otpad, sam gosp. Renić navodi da će spaljivati u tzv. RDF-u i ‘listiće plastike’, koje imaju oko 70% klora, iz kojeg gorenjem nastaju dioksini i furani, a spaljivanje željezničkih pragova i starog namještaja, za koje su također dobili pozitivnu Studiju, je prestrašno!

Nije istina da ‘U samom procesu proizvodnje događaju kemijske reakcije kojima dolazi do transformacije opasnih tvari u neopasne…’ . O tome u zadnjih nekoliko godina postoji više od 300 znanstvenih i stručnih radova koji negiraju takve tvrdnje. Kroz tzv. vrećaste filtere cementara prolazi sve osim krupnih čestica cementne prašine. Dioksini, osim što prolaze uz rub rotacijske peći (gdje su temperature niže), ponovo se stvaraju ‘de nuovo sintezom’ pomoću katalizatora (teških metala) na izlasku iz peći. Živu ništa ne može zaustaviti kao ni ostale teške metale. Ako nisu otišli u atmosferu, onda su ugrađeni u cement (na zapadu nazvan otrovnim tj. ‘toxic cement’). Najnovije otkriće US EPA i Američke nacionalne akademije znanosti, govori da ne postoji ‘threshold dose’ tj. prag za opasnost od dioksina (kao i kod azbesta), što znači da i najmanje količine dioksina mogu uzrokovati zloćudne i druge bolesti.

Nije istina da Prostorni planovi i Kaštela i Županije dopuštaju suspaljivanje otpada u cementarama, naprotiv zabranjuju i nalažu da se tvornica ukine nakon amortizacije osnovnih postrojenja (iako mi u Kaštelima nismo za ukidanje cementara koje će proizvoditi cement bez suspaljivanja otpada!!!).

Nije istina da Zakoni RH dopuštaju uvoz stranog otpada za gorivo, a u Hrvatskoj ga nema jer još nije uspostavljen sustav gospodarenja otpadom, zbog čega je Zagrebu odbijena lokacijska dozvola za spalionicu (a Cemexu, isti ministri dali dozvolu, a i mi smo u Hrvatskoj). Cemex najavljuje uvoz otpada za spaljivanje iz inozemstva (EU)! Tragično je da ćemo se mi trovati od suspaljivanja tuđeg smeća, a oni na našem zdravlju dobro zarađivati!

Nije istina da se ne pita lokalnu samoupravu! Kaštela su donijela u četiri navrata Odluke kojima se ‘ne dopušta suspaljivanje goriva iz otpada u bilo kojem obliku (RDF, SRF, GIO)’!!!

Nije istina da nije bilo ‘dijaloga s njima’ (Cemexa s Gradskim vijećem i građanima), kada je bilo nekoliko javnih rasprava i sjednica GV, samo nismo pristali na njihove namjere i ucjene!

Nije istina još puno toga što govore!

Dvije cementare (možda i treća) plus željezara… značit će 3-4 puta veću mogućnost teških zagađenja okoliša i oštećenja zdravlja!

Hoće li Kaštelani, Solinjani, Trogirani, Klišani, Splićani itd. ”udisati zrak I. kategorije”, kako će vjerojatno pisati na Cemexovim mjernim postajama?

A mislili smo da će nas spasiti projekt ‘Eko Kaštelanski zaljev’… !?

Iako je oduvijek bilo i Juda i škuda, bilo je i ljudi…

Zato nećete uspjeti! Protiv naroda nitko ne može! Dokazali smo to! I opet ćemo!!!

Srdačan pozdrav
dr. Mihovil Biočić”

Joško Dadić/ Dalmacijanews.hr/12.10.2014.