Nasilje u medijima – nasilje u stvarnosti

U utorak 5. travnja 2016., u Klubu mladih na  četvrtom Hrvatskom aktivističkom festivalu VIDIK fest gostovao je sveučilišni profesor dr.sc. Zlatko Miliša, pedagog, sociolog i društveni kroničar. Tema njegovog izlaganja bila je ''nasilje u medijima – nasilje u stvarnosti''. Tom prilikom prof. Miliša je naglasio da internet sve više postaje antidruštvena mreža. ''S internetom se javljaju umreženi usamljenici. Ljudi se privikavaju na nasilje, a to nije dobro''. Ekrani su postali kradljivci vremena. Nasilni sadržaji nas postepeno dovode do desenzibilizacije za patnje drugih. Na tribini se govorilo o verbalnom nasilju koje nije samo prisutno u medijima, već u pop kulturi, kazalištu, filmskoj industriji. Postalo je normalno vrijeđati drugoga i ne snositi nikakve posljedice za izgovorenu riječ. Pod motom ''Ne budi bijela vrana'' mi šutimo i odobravamo sveprisutno nasilje u društvu. ''Ne budite povodljivi i ne dozvolite da postenete projekt tuđih želja'' poručio je prof. Miliša mladima. Potreno je prekinuti s emocionalnim zlostavljanjem koje je u epidemiji. Na pitanje kako se osloboditi internetske ovisnosti, prof. Miliša je spomenuo kao dobar primjer projekt ''deset dana bez ekrana''.
Deset dana bez ekrana
Projekt Deset dana bez ekranaprof.dr.sc. Zlatko Miliša je pokrenuo u studenome 2008. godine u suradnji sa Xavierom Remyem, direktorom škole Ec Ziegelwasser  (Francuska) i Udrugom CINAZ iz Zadra. Projekt je nastao kao rezultat dugogodišnjeg bavljenja problematikom medija i njihovog utjecaja na djecu i mlade, vodeći se suvremenim istraživanjima, ali i primjerima istovjetne prakse u inozemstvu. Cilj projekta je bio potaknuti kod mladih kritičko mišljenje prema medijskim sadržajima , razvijati osobnu odgovornost za korištenje medijskih sadržaja, poboljšati komunikaciju među vršnjacima i u obitelji, te kvalitenije i raznovrsnije koristiti slobodno vrijeme.
Prava, a gdje su dužnosti?
Danas svatko pita za svoja prava, a gdje su dužnosti? Šutnja i popustljivi odgoj stvaraju kulturu nasilja. Zbog toga je važna uloga odgoja u obitelji. Nije dobro kada se  odgoj djece prepušta ulici i medijima. Odgovorni roditelji svoju djecu uče pravim vrijednostima, a ne prepuštaju ih dadiljama potrošačkog društva, objasnio je na tribini prof. Miliša. Mladi su žrtve društva krize. Stječe se dojam da što je netko agresivniji, to je uspješniji. Elektroničko nasilje (cyberbulling) je rastući problem suvremenog društva. Mladi postaju sve češće žrtve zlostavljanja na društvenim mrežama. Facebook postaje mjesto izrugivanja, emocionalnih ucjena i prijetnji. To je mjesto na kojemu se grade lažni profili, iskrivljuje istina o sebi i drugome. Mladima se nameću lažne vrijednosti, zatupljuje ih se reklamama, emisijama poput Big Brothera. Kako reče jedan psihijatar, ''naš problem nisu psihički bolesnici nego tzv. normalni ljudi'' (Manfred Lütz). U zaključku se naglasilo da bi danas djecu i mlade bi trebali više učiti vještini komuniciranja kako bi se naučila nositi s konfliktnim situacijama u životu.