Dr. Tomislav Franić: Adolescentima budite roditelji, a ne prijatelji!

- Današnja djeca vole luksuz, imaju loše manire, jedu hlapljivo, suprotstavljaju se, upadaju u riječ, ugnjetavaju učitelje -  tekst je koji potvrđuje svevremeni problem odrastanja i ponašanja u adolescenciji, jer iako zvuči suvremeno, pripisuje se Sokratu,  i star je nešto više od dvije tisuće godina.

Stoga, ne čudi, što je veliko zanimanje izazvalo predavanje "Zašto gubimo mlade" doc. dr. Tomislava Franića, psihijatra splitskog KBC-a, koje je u srijedu poslijepodne održao u sklopu aktivističkog festivala VIDIK u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt.

Slaba prosudba, impulzivno reagiranje, ljutnja, bunt, naglo mijenjanje raspoloženja i nerealna očekivanja samo su neke karakteristike adolescencije, pravog biološkog i društvenog izazova koje, upozorava je dr. Franić, traje sve duže.

- Punoljetnost bi, prema spoznajama naših istraživanja, trebala započeti tek s 25 godina, jer tek tada uglavnom završava adolescentsko razdoblje.  Naime, posljednjih godina, zbog moralne i društvene krize, ta granica se znatno pomaknula. Riječ je o kritičnom razvojnom periodu u kojem je jako bitna uloga obitelji i društva, razdoblju važnih odluka i događaja u tjelesnom, kognitivnom i emotivnom smislu.

Cijeli taj proces bitno remeti i nedostižan ideal savršenstva, koje društvo na svakom koraku nameće. Stoga sve je više mladih ljudi u mojoj ordinaciji s dijagnozama anksioznosti i depresije - upozorio je psihijatar.

Odmah, ovdje, sada - imperativ je adolescenata, kojemu roditelji i odgajatelji teško staju na kraj. Stoga, jedno od najčešćih  pojava su burne svađe s roditeljima.

- Djeca se u ranoj adolescenciji počinju boriti s osjećajem identiteta. Osjećaju se trapavo, nesigurno, ali uviđaju i da njihovi roditelji nisu savršeni, što najčešće dovodi do posljedičnog sukoba. Neprijateljstvo je, dakle, sasvim normalna stvar. No, budite odgovorni prije, za vrijeme i nakon puberteta, nemojte pasti u zamku modernog liberalnog odgoja, ali ni hiperprotektivnosti! Prije svega, adolescentima budite roditelji, a ne prijatelji! - zaključio je dr. Franić.

Tihana Marović
Foto: Jakov Prkić / CROPIX