Stipe Božić na VIDIK festu

Stipe Božić, naš proslavljeni alpinist, himalajac, putopisac, redatelj, humanist i nadasve čovjek održao je izvanrednu prezentaciju o svojoj ljubavi prema planinama, prema nepoznatim dijelovima naše planete i prema čovjeku, prije svega onome u potrebi. Bila je to prezentacija o snovima i hrabrosti, o naizgled nepremostivim problemima i planinskim vrhovima, o prijateljstvu i pouzdanju u drugoga. Bila je to prezentacija bogatog životnog iskustva hrvatskog alpinista i istraživača svjetskog glasa, čovjeka koji je promicao ime naše domovine u svijetu, čovjeka koji je upoznavao i pomagao ljude raznih kultura i uvjerenja. I na koncu, bila je to prezentacija alpinista, domoljuba i humanitarca Stipe Božića, koja odisala je skromnošću i toplinom, motivirajući nazočne da zaista razmisle o životu, planovima i ciljevima, da promisle što je hrabrost, a što upornost i kakva to sila motivira čovjeka da tako nesebično pomaže drugome.
Na najviši vrh svijeta, Mount Everest, popeo se dva puta (1979. i 1989. g.) i to iz različitih pravaca (to je jedino još uspjelo Reinholdu Messneru). Stipe Božić se popeo na sedam najviših vrhova svih sedam kontinenata i na tri najviša vrha na svijetu. Obišao je sve pustinje i svete planine svijeta, sve to dokumentirajući knjigom i filmom. Sudjelovao je u međunarodnoj polarnoj ekspediciji na Sjeverni pol. Osim alpinizmom, bavio se skijanjem, speleologijom, ronjenjem, bio je snimatelj i redatelj u velikom broju televizijskih serija i filmova. Autor je knjiga „Put na vrh svijeta“, „Sedam vrhova“, „Svete planine svijeta“, „K2, trijumf i tragedija”. U knjizi „K2, trijumf i tragedija” opisao je dramatičnu borbu za preživljavanje i tragediju, gubitak svojih prijatelja. Kao redatelj režirao je više od 80 dokumentarnih filmova i za svoje filmove je dobio međunarodna priznanja. 1 5
Stipe Božić je pokazao slajdove i isječke filmova sa svojih mnogobrojnih ekspedicija. S mnogo topline je govorio o svojim kolegama alpinistima, važnosti timskog rada tijekom ekspedicija i o svom kolegi i prijatelju Vikiju Grošelju. Izlažući svoje doživljaje, sjećanja na mnogobrojne ekspedicije osvrnuo se i na teške trenutke, pogibelji kolega i vodiča koje su ga teško pogodile.
Stipe Božić je pokazao svoje domoljublje postavljajući hrvatsku zastavu (prvo republičku a kasnije državnu) na vrhove svijeta. Pri usponu na najviši vrh gorja Kančendzenge (8566 m) prvi put je prvog svibnja 1991. godine istaknuo hrvatsku državnu zastavu na jedan himalajski vrh iznad 8 tisuća metara.
Božić je nosio fotoaparat i filmsku kameru pa je tijekom ekspedicija fotografirao i snimao te tako ovjekovječio trenutke uspona i osvajanja vrhova. Radio je za HRT i napravio više televizijskih serija; 7 vrhova, Dubine, Od Sibira do Sjevernog pola, Planine Hrvatske, Svete planine svijeta. Snimao je i bio sniman. Tomaž Humara ga je pratio u njegovim solo usponima, kao Dhaulagiri express i drugi.
Bernadette Mcdonald je objavila knjigu ALPSKI RATNICI, knjigu o slovenskom alpinizmu i hrvatskom alpinistu Stipi Božiću koji je uz osvajanje vrhova promicao i svoju domovinu Hrvatsku.4 5
Stipe Božić je pokazao i slajdove s druge splitske alpinističke ekspedicije „Hindukush 75“, 1975. godine.
Božić se osvrnuo i na rad Gorske službe spašavanja Hrvatske. GSSH je poznata u cijelom svijetu zbog svojih akcija spašavanja. Oni su vrhunski obučeni profesionalci koji volonterski obavljaju spašavanje i pri tome riskiraju svoj život. Zahvalni smo Stipi Božiću i njegovim kolegama i kolegicama za spašavanje tolikih ljudskih života.

Svoju prezentaciju Stipe Božić je završio kratkim osvrtom na Matu Šimunovića svjetskog putnika koji je prešao 360.000 kilometara u 19 godina (pješice, biciklom i jedrilicom) u pratnji svog vjernog psa Globusa i to bez logističke podrške. Treba naglasiti da je Stipe Božić snimio dokumentarni film „Mate Svjetski“ o putovanju svjetskog putnika Mate Šimunovića koji se prikazivao na HRT-u.6 5
Bila je to motivacijska večer Stipe Božića koji nas je potaknuo da otkrivamo nepoznato, da promičemo svoje, da pomažemo drugima i da se ugledamo i slijedimo najbolje.
Bila je to priča domoljuba, alpinista, humanista, putopisca i nadasve čovjeka Stipe Božića.
Hvala Stipi Božiću na aktivnostima u Gorskoj službi spašavanja, hvala mu na svemu što je učinio za svoju domovinu Hrvatsku.

Dr. Marko Jukić/HUB