BOJOVNICI U RATU – PJESNICI U MIRU

U postorijama Udruge veterana IV gardijske brigade u Splitu u sklopu VIDIK festa i proslave 26.obljetnice IV gardijske brigade HV, otvorena je izložba umjetničkih radova njeznih veterana i održana večer domoljubne poezije (27.04.2017.).
 Večer druženja  otvorio je molitvom  puk. Mate Buljubašić, potom predstavio cjelovečernji program, a mješoviti vokalni sastav Elektrodalmacija intonirao je nacionalnu himnu.
Zvonimir Hazdovac, voditelj Art grupe, otvorio je  izložbu i nadahnuto predstavio  izložene radove  veterana, slikara, kipara i skulptora pod motom - Kakvi su bili ratnici vidili ste, a kakvi su umjetnici pogledajate! 
Potom je predstavljen vrlo sadržajan i estetski dopadljiv ovogodišnji zbornik domoljubne poezije Bojni blaženika na nebesima.  Zbornik  sadrži 110 pjesama koje je napisao 41 autor, a posljednje stranice su ispunjene  imenima svih poginulih branitelja IV gardijske brigade.  Vrlo emotivan uvod zbornika napisao je njegov urednik, g.Mate Buljubašić. Hvala ti Gospodine što mogu pjevati glasom mojih prijatelja koje si zaogrnuo vječnom šutnjom i preobrazio ih u zvijezde koje s hrvatskog neba sjaje. Živjet ćete vječno u srcu svoje Hrvatsje koju ste nam podarili. Cjelovit tekst je pročitao Pere Eranović, mladi i daroviti glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Urednik je posebno zahvalio našoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović na pokroviteljstvu proslave 26.obljetnice IV gardijske brigade u Splitu.
U nastavku programa snaga poruka  i ljepota stihova  koje su čitali njihovi autori izmjenjivala se i stapala s rimom pjesama koje je izvodio  mješoviti vokalni sastav. Publika ih je ispunjenog srca glasom pratila uživajući u atmosferi večeri.
Sve prisutne u dupkom ispunjenoj dvorani srdačno i s velikim uvažavajem je pozdravila u ime Hrvatske udruge Benedikt  Margita Vučetić, predsjednica Nazornog odbora HUB-a  čestitajući im 26. obljetnicu  i rođenan IV gardijske brigade.  Naša Udruga pomno  i s velikim zanimanjem prati i svesrdno podržava vaše  aktivnosti. Posebno smo sretni što je ova večerašnja manifestacija  dio ovogodišnjeg programa Vidik festa koji HUB već 5. godinu organizira u  Splitu. Aktivistički festival promovira  sve  dobro i pozitivno u društvu ukazujući na negative i razarajuće pojave nudeći putove ozdravljenja. Vaš djelotvorni akivizam  nam je osigurao mir u slobodi koju uživamo, a danas je prepoznatljiv  i u vašim  stihovima snažnih poruka i neodoljive ljepote i topline.....
Uslijedilo je proglašenje nagrađenih pjesama i njihovih autora. Žiri u  tročlanom sastavu : Dragica Zeljko  pjesnikinja, Kaja Pašalić i Margita Vučetić odabrale su između 110 pjesama, tri nagrađene koje je publici predstavila predsjednica žirija.
Prva nagrada pripala je pjesniku Ivanu Bakoviću i njegovoj pjesmi Vukovarski notturno.
Druga nagrada odlazi pjesnikinji Aniti Brajković za pjesmu  Što me muči.
Treća nagrada  za  pjesnika, puk. Stipana Medvidovića i njegovoj pjesmi  Domovino gdje si?
G. Mate Buljubašić, voditelj večeri uručio je nagrađenima plakete uz čestitke i veliki aplauz plublike. Na kraju svečanosti  g. Pere Eranović  je pročitao s puno ljepote i emocija  tri nagrađene pjesme. Bila je ovo još jedna vrlo uspješna večer druženje s veteranima IV gardijske brigade u Splitu, a dobro raspoloženje se nastavilo uz prigodni domjenak.
Margita Vučetić/HUB