SPLIT SCREENS - Bruno Pavić, redatelj / Silvana Dragun, producent

''Grad poput čovjeka, osim tijela ima i dušu koja se očituje u njegovoj tradiciji, u istaknutim građanima i pojavama u prošlosti ili sadašnjosti, u plodovima njegovih istaknutih građana i ideja, u njegovoj sveobuhvatnoj baštini.'' – Duško Kečkemet

Na jubilarnom 25. međunarodnom Split Film Festivalu 10. rujna 2020. premijerno će se prikazati film Bruna Pavića u produkciji Dramskog studija Ilirik. Film je to koji propituje identitet grada, odnos prema baštini i povijesnom nasljeđu s šireg antropološkog i sociološkog polazišta. Razmatra kakvu ulogu za mentalitet grada imaju svečanosti Dani Dioklecijana i Sudamja, kako se različiti akteri odnose prema kulturi i povijesnom nasljeđu. Može li Split prevladati svoje podjele i apsurde?

''Nigdje na ovoj zemlji ništa nije čvrsto, ništa stalno, ništa ne traje u istom stanju, ni gradovi, ni carstva.'' - Marko Marulić

SPLIT SCREENS

Esejistički dokumentarni film (40 min) o mediteranskom identitetu i kulturnoj baštini grada Splita. Na primjeru mučenika sv. Dujma i progonitelja rimskog cara Dioklecijana film propituje odnos građana prema utemeljitelju grada i njegovom patronu kroz tradiconalne pučke fešte i manifestacije koje otkrivaju niz suprotstavljenih stajališta o tome je li car Dioklecijan progonitelj, je li sv. Dujam stvarna osoba i slično. Što to Splićani slave na ‘’Danima Dioklecijana’’, što na ‘’Sudamji’’, kako se odnose prema svojim glavnim simbolima, ‘’vertikalama grada’’ imajući u vidu da su te ‘’vertikale’’ zapravo mučenik i njegov progonitelj.

O autoru

Bruno Pavić je rođen 30.03.1988. u Zagrebu. Diplomirao je na BA studiju Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a nakon toga magistrirao na istoj Akademiji na MA studiju Filma, medijske umjetnosti i animacije. Bavi se igranim i dokumentarnim filmom, te videoumjetnošću. Sa svojim radovima sudjeluje na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima i izložbama.

www.dramskistudioilirik.hr / www.splitfilmfestival.hr