Silvana Ćurković: Posebno me dirnulo s kolikom ljubavlju roditelji pomažu svojoj bolesnoj djeci

Otvorenje prvog VIDIK festa počelo je humanitarnim koncertom u Nadbiskupskom sjemeništu u suradnji s Caritasom Splitsko-makarske nadbiskupije. Humanitarna pomoć prikupljala se za socijalno ugroženu obitelj Mišetić iz Oraha pokrej Vrgorca. Inicijativa za ovu vrijednu akciju potekla je od aktivistice gđe Silvane Ćurković koja nam se obratila s željom da pomogne obitelji koja ne može sama bez pomoći drugih nastaviti svoju životnu borbu. Gđa Ćurković  godinama nesebično pomaže bolesnima, nemoćnima i socijalno ugroženim građanima a za svoj angažman na području humanitarnog djelovanja dobila je niz nagrada i priznanja. Prilikom otvorenja prvog Hrvatskog aktivističkog festivala VIDIK fest u Splitu istaknula je sljedeće:

''Kuća obitelji Mišetić je u derutnom stanju. Braća blizanci Franjo i Mihovil (9,5 god) su u teškom stanju. Njihov otac je u invalidskoj mirovini, majka nigdje ne radi. Jedna sestra je nezaposlena, a jedna je u školi''.
Na naš upit kako je došla u kontakt s obitelji Mišetić, gospođa Ćurković nam je rekla da je prije godinu dana pratila žensku nogometnu utakmicu Split – Ombla u kojoj je sudjelovanja njena kćerka. ''Tada sam u gledalištu opazila oca koji svog bolesnog sina nosi na rukama. Pristupila sam mu i upitala ga od čega dijete boluje. Otac mi je objasnio da kod kuće ima još jednog sina u puno gorem stanju, a obojica imaju cerebralnu paralizu. Otišla sam se osobno uvjeriti kako živi jedna šesteročlana obitelj s jedva 4.000 kn mjesečnih primanja. Imala sam što vidjeti. Blizanci Franjo i Mihovil Mišetić (9,5 god) nemaju ni adekvatan smještaj ni ortopedska pomagala. Terapija za njih košta 400 kn dnevno, požalila mi se majka. To je još jedna tužna priča zbog koje bi javnost trebala biti senzibilizirana. Posebno me dirnulo u srce kad sam vidjela s kolikom ljubavlju roditelji nose u naručju svoju nepokretnu djecu.'' – ističe Silvana Ćurković. Franjo je gluh i slijep, potpuno nepokretan, a Mihovil može lagano puzati. Zaista im je potrebna naša pomoć. Koliko ima takvih obitelji u našoj blizini, a posebno na mjestima do gdje ljudi nemaju ni interneta niti mogu koga nazvati da im pomogne.
Na VIDIK festu svake godine planira se organizirati po jedna humanitarna akcija u cilju promicanja solidarnosti i društvene odgovornosti.


Braća Franjo i Mihovil Mišetić rođeni su 21.12.2003. godine, iz pete održavanje blizanačke trudnoće u 34 tjednu, carskim rezom.
Franjo Mišetić, razvio je višestruka neurorazvojna odstupanja: cerebralnu paralizu, simptomatsku epilepsiju, TMR, smetnje vida, sluha i govora. Radi se o dječaku s izrazitim psihomotornim usporenjem (TMR – teška mentalna retardacija). Potreban mu je konstantan nadzor i pomoć, a majci status njegovateljice. 
Mihovil Mišetić je  dječak s disharmoničnim profilom razvoja osobnosti. Uz fizikalnu terapiju potreban mu je defektološko-logopedski tretman i prilagođeni školski program uz pomoć asistenta. Pod kontrolom je neuropedijatra i fizijatra.