VIDIK FEST 2016': Žustra rasprava na tribini o gospodarenju otpadom

Žustrom raspravom publike i sudionika zaključena je tribina “Nula otpada – jedini dosljedni ekološki sustav gospodarenja otpadom“ u sklopu Vidik Festa udruge Benedikt. Predavač Josip Katalinić, saborski zastupnik Mosta te uvodničarka Goranka Adam okupljenima su u svojim izlaganjima pokušali pojasniti koncept kružnog korištenja otpada koji nije smeće, već vrijedna sirovina.

- Godinama se kod nas mnogo govori, a ne radi se ništa. Imamo vrijednu sirovinu koju spaljujemo i zakopavamo i tako se trujemo i uništavamo okoliš. Europska Komisija donijela je zaključak u kojem izlazak iz krize vidi u kružnom gospodarstvu. Tako treba i otpad vraćati u ponovnu uporabu i reciklirati. –naglasila je Adam u uvodnom govoru.

Hrvatska je ušavši u Europsku Uniju preuzela obveze smanjenja 25% biootpada te 50% reciklažnog do 2020. godine. Prema današnjim statistikama koje govore da se na razini Splitsko-dalmatinske županije izdvaja tek nešto više od jedan posto, a sam grad Split tek 10%, jasno je ćemo ubrzo plaćati penale poput Italije ili Poljske.

- Europska Komisija i dalje ima mnogo razumijevanja. Ukoliko dođe do penala, Splitsko-dalmatinska županija plaćala bi 47.400 kuna mjesečno na ukupnu količinu otpada koja odloži godišnje, odnosno 207.970 tona. –kazao je Josip Katalinić, bivši predsjednik Kriznog Eko Stožera Marišćina koji u Rijeci pokušava Regionalni centar za otpad zamijeniti politikom Nula otpada. Naglasio je kako bi nam današnjim europskim tempom korištenja sirovina trebala barem još jedna planeta, a američkim barem četiri. Drugačije gospodarenje je moguće u kojem se samo 10% otpada odbacuje, a ostalo se reducira, reciklira, ponovno uporabljuje i kompostira.

- Talijanski Treviso je u samo nekoliko godina odvajanje otpada sveo na 90% od ukupne količine i to za područje od 500 tisuća ljudi. Godišnje ih to košta manje nego ovakav sustav skupljanja kakav prakticiramo u Hrvatskoj gdje jedino iz primjera Krka i Preloga možemo učiti.- kazao je Katalinić.

Vlatka Lucijanić-Justić, voditeljica projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom, zaposlena u tvrtki “Regionalni centar čistog okoliša” naglasila je kako su temelj sakupljanja otpada gradovi i općine.

- Centar u Lećevici je zadnja karika u lancu, treba pritisnuti gradove i općine na razdvojenu prikupljanje što one godinama odbijaju napraviti. Ne žele povećati cijenu komunalnih usloga da im se to nebi obilo o glavu. – kazala je uz predstavljanje projekta u Lećevici. Iako su se okupljeni složili kako razdvajanje počinje od nas samih ideju centra u Lećevici sudionici tribine,među kojima su bili i članovi eko udruga, dočekali su s brojnim kritikama od kojih je možda najupečatljivija bila da će centar koštati nešto više id 70 milijuna eura, dok se Pelješki most procjenjuje na 120.

Piše Katarina Lujak/Foto Arhiva/EPH

Izvor: Slobodna Dalmacija/6.04.2016.