Vidikovac

Održan okrugli stol o iseljavanju mladih iz Hrvatske u sklopu VIDIK festa

Šesti i posljednji dan VIDIK festa pružio je priliku i pozvao mlade da otvore teme i progovore o problemima koji ih zabrinjavaju i da pokušaju s optimizmom ponuditi prijedloge mogućih rješenja. Bila je to tema okruglog stola „Iseljavanje mladih iz Hrvatske“, a nositelji teme najpozvaniji da o njoj govore – mladi.
Usuđujem se reći, mladi koji vjeruju u naše sutra, uvjereni da će tako biti. Razlog nije bio samo divan proljetni dan pun sunca, topline i dobrog raspoloženja, već i tema koja ih je motivirala. Sudionici tribine Vinko Livaković iz šibenske udruge Mladi u Europskoj uniji osnovane 2008., Danijela Spahija, naša sugrađanka iz Kluba mladih u Splitu koji je započeo s radom 2012. i Vanja Perić uspješna mlada poduzetnica velikog entuzijazma rodom iz Pakraca sada živi na djedovini u Kaštel Gomilici. Ova povratnica iz Kanade u svojoj zanimljivoj priči dokazala je da nije zlato sve što sja. Iz publike ih je bodrila Nikolina Đuran, članica udruge Mladi u Europskoj uniji s velikim iskustvom u volontiranju.
Predsjednik HUB-a dr. Vide Popović počašćen njihovim sudjelovanjen u programu VIDIK festa, uputio im je riječi podrške i zahvalnosti za optimizam koji unose u zahtjevnom radu kako bi vlastitim primjerom privukli što veći broj  mladih i dokazali da se ipak može u Lijepoj Našoj. Predstavio je sve sudionike i voditeljicu programaSilvanu Dragun, članicu Upravnog odbora HUB-a, koja je uvodno parafrazirala konstataciju našeg uvaženog demografa dr. Stjepana Šterca kako je naša Domovina u petogodišnjoj ratnoj agresiji manje izgubila svojih stanovnika nego iseljavanjem.

Rubrike: 

U sklopu VIDIK festa održana tribina “Odvojeno prikupljanje otpada”

U utorak, 17. travnja na programu šestog Hrvatskog aktivističkog festivala VIDIK fest govorilo se o odvojenom prikupljanju otpada. Na tribini “Odvojeno prikupljanje otpada” u Gradskoj knjižnici Marko Marulić u Splitu govorili su bivši ministar zaštite okoliša i energetike prof. dr. sc. Slaven Dobrović, pomoćnik direktora tvrtke Ponikve s otoka Krka Ivan Jurešić i ekoaktivistica iz redova Hrvatske udruge Benedikt mr. sc. Goranka Adam, dok je skupom moderirao dr. med. Vide Popović, predsjednik HUB-a.
Kao uvod u temu, Vide Popović je naglasio da se u sklopu VIDIK festa više puta govorilo o temama vezanim uz gospodarenje otpada, prije svega u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Grad Split je koliko nam je poznato krenuo s prijedlozima lokacija za reciklažna dvorišta te je naglasio kako će se i Hrvatska udruga Benedikt uključiti u praćenje ove problematike u cilju poticanja na rješavanje gorućih komunalnih problema. Goranka Adam je kazala da je sve to što se čini nedovoljno i da još uvijek po pitanju zbrinjavanja otpada tapkamo na mjestu. Sve nas to podsjeća na onu reklamu ”Smrdi, smrdi, strašno smrdi”. Na Karepovcu smrdi naš mentalni sklop, istaknula je, smrdi naša neodgovornost i površnost. Mi smo odložili taj otpad, to brdo smeća.

Rubrike: 

Priopćenje Hrvatske udruge Benedikt povodom izgradnje plinske termoelektrane na Perući

Hrvatska udruga Benedikt izražava javnu podršku građanskoj inicijativi ”Ne daj se Cetino” kojom se želi upozoriti na neposrednu opasnost ugrožavanja izvora čiste vode izgradnjom plinske termoelektrane na Perući.

Smatramo kako bi projekt Vis Viva, koji sadrži planiranu izgradnju sporne „kombinirane kogeneracijske plinske elektrane” uz akumulacijsko jezero Peruća (KKPE) na rijeci Cetini, mogao dovesti do katastrofalnih posljedica za eko sustav u najvećem bazenu pitke vode u našoj zemlji.

Rubrike: 

VIDIK-FEST ZAVRŠIO OKRUGLIM STOLOM O UREĐENJU ŽNJANSKOG PLATOA

Tradicionalni VIDIK-fest, koji Hrvatska udruga Benedikt organizira već četvrtu godinu zaredom, završio je jučer okruglim stolom u hotelu Bellevue u Splitu.
Zaključak je sljedeći: „U vrijeme nestašice sredstava, ali i dogovora o planiranim sadržajima, žnjanski plato mora se urediti do početka turističke sezone 2016., počevši od uređenja travnjaka, postavljanja klupa i koševe za otpatke, dosaniranja prilaza plažnim objektima“
Okrugli stol o žnjanskom platou započeo je video prezentacijom sadašnjeg stanja, koje je neugodno iznenadilo sve posjetitelje tribine.
Nakon video prezentacije, uslijedilo je predstavljanje radova studenata arhitekture na temu uređenja Žnjana. Zadaci su bili podijeljeni u tri grupe, pa tako i predstavljena rješenja:

Rubrike: 

Nasilje u medijima – nasilje u stvarnosti

profesor dr.sc. Zlatko Miliša - 'nasilje u medijima – nasilje u stvarnosti'

U utorak 5. travnja 2016., u Klubu mladih na  četvrtom Hrvatskom aktivističkom festivalu VIDIK fest gostovao je sveučilišni profesor dr.sc. Zlatko Miliša, pedagog, sociolog i društveni kroničar. Tema njegovog izlaganja bila je ''nasilje u medijima – nasilje u stvarnosti''. Tom prilikom prof. Miliša je naglasio da internet sve više postaje antidruštvena mreža. ''S internetom se javljaju umreženi usamljenici. Ljudi se privikavaju na nasilje, a to nije dobro''. Ekrani su postali kradljivci vremena. Nasilni sadržaji nas postepeno dovode do desenzibilizacije za patnje drugih. Na tribini se govorilo o verbalnom nasilju koje nije samo prisutno u medijima, već u pop kulturi, kazalištu, filmskoj industriji.

Rubrike: 

VIDIK fest 2016’: Osvrt doc.dr.sc. Marka Jukića o racionalnijem i pravednijem javnom zdravstvu Reforma zdravstva!?

Zdravstveni sustav jedne države skrbi o zdravlju nacije preventivnim postupcima, liječenjem bolesnih i rehabilitacijom oboljelih, povrijeđenih. Pacijent je korisnik usluga zdravstvenog sustava i sve što se radi trebalo bi biti na korist pacijenta/bolesnika. Sustav postoji zbog žitelja, pacijenata, bolesnika a nije sam sebi svha. Logično je da pacijenti/bolesnici traže bolju zdravstvenu skrb ali odmah treba naglasiti da su želje jedno a mogućnosti drugo. Nadalje, pri traženju zdravstvenih usluga treba biti realan, odgovoran i pravedan. Na web stranici Udruge hrvatskih pacijenata se može pročitati:
• „Ne nastavku tajkunizacije solidarnog javnog zdravstvenog sustava (SJZS)!
• Ne proširivanju postojeće košarice usluga u SJZS!
• Ne Dodatnom osiguranju u SJZS!

Rubrike: 

Počelo prikupljanje potpisa "Za referendum"

Podrška organizatora Vidik festa građanskoj inicijativi
U građansku inicijativu “ZA REFERENDUM!” udruženo je 15 sindikata i 7 udruga civilnog društva koji zajednički traže raspisivanje referenduma za izmjenu Ustava na način da će Hrvatski sabor raspisati referendum ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj te za izmjenu Zakona o referendumu na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje.

Popis sindikata i udruga inicijative “ZA REFERENDUM!”:
SINDIKATI:
1. Sindikat hrvatskih učitelja

Rubrike: 

Intervju s redateljem Brunom Pavićem

Bruno Pavić

O krizi u kuturi, Kulturnoj strategiji Grada Splita i sudbini hrvatskog filma razgovarali smo s mladim filmskim redateljem Brunom Pavićem koji je svoje kritične stavove o aktualnoj kulturnoj politici nedavno izložio na tribini ''Kriza u kulturi'' koja se organizirala u sklopu aktivističkog festivala VIDIK fest 2015 (13.04.-17.04.2015.) u Splitu.

Kaže se da je kriza zahvatila sve pore našeg društva pa tako i kulturu? Kad govorimo o filmskoj kinematografiji gdje vidite uzroke krize? Koje su najveće boljke hrvatkog filma?
BP: U javnosti se nikada ne govori o krizi jer naizgled sve funkcionira dobro, i zbilja jest tako – imamo HAVC, financiraju se filmovi, sudjelujemo na filmskim festivalima, itd. Sve se predstavlja isključivo kao uspjeh. Ako bih se na nešto morao fokusirati, prvo što mi pada na pamet je autorski aspekt filma. Hrvatska kinematografija već tradicionalno ima autorsku krizu i kao najveću boljku hrvatskog filma vidim umjetničku manjkavost naših filmova, odnosno nedostatak prepoznatljivih autora, ili barem nekog prepoznatljivog stilskog pravca. Tu prije svega mislim na igrani film, jer smo u animiranom filmu i dokumentarnom filmu u jednom povijesnom razdoblju već dosegli svjetski vrh.
 
Rubrike: 

JURČIĆ: Ubrzo možemo imati dupli standard; LETICA: Ni Europa ne zna što bi s nama

Prema nekim predviđanjima Hrvate čekaju godine još teže ekonomske situacije od ove s kojom se borimo proteklih godina, dok drugi prognoziraju mogućnost najbržeg gospodarski rasta među europskim zemljama.
O ovim i drugim potencijalnim scenarijima za skoru budućnost, kao i uzrocima te čimbenicima postojećeg stanja, na večerašnjoj tribini ˝Perspektive izlaska iz društvene i ekonomske krize˝, organiziranoj u sklopu aktivističkog festivala Vidik fest, govorili su ekonomist prof. dr. sc. Ljubo Jurčić, sociolog prof. dr. sc. Slaven Letica i Jurica Dobrinić iz Udruge Franak.

Krenuvši upravo od teme kredita u ˝švicarcima˝, rasprava se većim djelom zadržala na monetarnoj politici, nudeći okupljenima poznte činjenice, i neke hrabre prijedloge, no nažalost malo razloga za optimizam.

Rubrike: 

Nije istina da Kaštelani udišu čisti zrak

Dr. Mihovil Biočić, bivši ravnatelj KBC-a Split i bivši predsjednik kaštelanskog Gradskog vijeća (imenovan 2007. godine, za prvog mandata sadašnjeg gradonačelnika Ivana Udovičića), jedan je od onih koji već godinama dižu glas protiv Cemexa. Njegov glas se, kaže, sada sve rjeđe čuje zbog, “medijske blokade kojom smo okruženi”. Stoga nam je uputio svoje viđenje najnovije problematike oko Cemexa i (su)spaljivanja otpada. Njegov dopis prenosimo u cijelosti.

Rubrike: 

Stranice