VIDIK fest 2017

Stipe Božić na VIDIK festu

Stipe Božić, naš proslavljeni alpinist, himalajac, putopisac, redatelj, humanist i nadasve čovjek održao je izvanrednu prezentaciju o svojoj ljubavi prema planinama, prema nepoznatim dijelovima naše planete i prema čovjeku, prije svega onome u potrebi. Bila je to prezentacija o snovima i hrabrosti, o naizgled nepremostivim problemima i planinskim vrhovima, o prijateljstvu i pouzdanju u drugoga. Bila je to prezentacija bogatog životnog iskustva hrvatskog alpinista i istraživača svjetskog glasa, čovjeka koji je promicao ime naše domovine u svijetu, čovjeka koji je upoznavao i pomagao ljude raznih kultura i uvjerenja.

Pozitivni primjeri iskorištenosti fondova EU

U srijedu, 26. travnja 2017., na VIDIK festu se govorilo o pozitivnim primjerima iskorištenosti fondova EU. Na samom početku tribine koja se održala u jutarnjim satima u Gradskoj knjižnici Marko Marulić, okupljenima se obratio moderator Radoslav Zaradić, koji je obrazložio važnost teme i njenu povezanost i s osnivanjem Hrvatske udruge Benedikt koja je u svom nazivu uzela ime sv. Benedikta, zaštitnika Europe kako bi istaknula duboku povezanost Hrvatske s kulturnom baštinom Europe. Jozo Sarač, v.d. ravnatelj javne ustavnove RERA SD, objasnio je okupljenima čime se bavi ova ustanova i koji su joj temeljni ciljevi. Cilj osnivanja javne ustanove RERA S.D.

Okrugli stol o odštetnom osiguranju pacijenata na VIDIK festu 2017'

U četvrtak, 27.travnja, u 11,00 sati, u Gradskoj knjižnici Marko Marulić, održao se u sklopu VIDIK festa 2017' okrugli stol na temu ''Odštetno osiguranje pacijenata''. Na samom početku okupljenima se obratio uvodnim izlaganjem doc.dr.sc. Marko Jukić, član Upravnog odbora HUB-a, koji je ukazao na osnovne probleme u zdravstvenom sustavu. Tom prigodom je naglasio da mi u Hrvatskoj imamo model tzv. defenzivne medicine. Pred sudovima se u Republici Hrvatskoj trenutno vode oko 650 sporova protiv 50-ak bolnica. ''Sramota je da pacijent čeka na odštetu više od 10 godina.

Brak jučer-danas-sutra

U srijedu, 26. travnja 2017. godine, s početkom u 19,00 sati, u Dominikanskom samostanu u Splitu, na okruglom stolu pod nazivom ''Brak jučer-danas-sutra'' kojeg u sklopu VIDIK festa govorilo se o ulozi braka u suvremenom društvu. Gosti ove uvijek aktualne teme su bili  prof.dr.sc. Goran Kardum, psiholog, don Ante Rako, sudac Interdijecezanskog suda u Splitu, bračni par Ivica i Anđa Veža, a skupom je moderirala dr. Danijela De Micheli Vitturi. Na samom početku okupljenima se obratio pozdravnim govorom obratio Nikola Milanović, član Upravnog odbora Hrvatske udruge Benedikt, dok je u glazbenom dijelu programa nastupio VIS Gospa od Zdravlja.

BOJOVNICI U RATU – PJESNICI U MIRU

U postorijama Udruge veterana IV gardijske brigade u Splitu u sklopu VIDIK festa i proslave 26.obljetnice IV gardijske brigade HV, otvorena je izložba umjetničkih radova njeznih veterana i održana večer domoljubne poezije (27.04.2017.).
 Večer druženja  otvorio je molitvom  puk. Mate Buljubašić, potom predstavio cjelovečernji program, a mješoviti vokalni sastav Elektrodalmacija intonirao je nacionalnu himnu.
Zvonimir Hazdovac, voditelj Art grupe, otvorio je  izložbu i nadahnuto predstavio  izložene radove  veterana, slikara, kipara i skulptora pod motom - Kakvi su bili ratnici vidili ste, a kakvi su umjetnici pogledajate! 

Sedam 'vrućih tema': evo što su kandidati za gradonačelnika rekli na sučeljavanju u organizaciji Hrvatske udruge 'Benedikt'

Po pitanju dužobalnog platoa moglo se više učiniti, ali su gradski vijećnici u proteklome mandatu bili ograničavajući faktor - ustvrdio je donedavni poteštat Baldasar
Gradonačelnički kandidati Andro Krstulović Opara (HDZ), Ivo Baldasar (Splitska stranka) i Davor Burazin (Hrast) sudjelovali su u utorak u sučeljavanju koje je u sklopu "Vidik-festa" organizirala Hrvatska udruga "Benedikt".
Organizatori su za trojac koji se odazvao njihovu pozivu izabrali sedam "vrućih tema" – sanaciju Karepovca, Spaladium Arenu, izmjene GUP-a i izgradnju parkirališta, žnjanski plato, kulturnu politiku s posebnim osvrtom na "Marulićeve dane", turizam te investicije i zapošljavanje mladih.

Program VIDIK fest 2017

Hrvatski aktivistički festival VIDIK fest 2017. - Split, 24. – 28. travnja 2017.

PROGRAM:

24.04.2017. Ponedjeljak
– 19,00 sati/ Nadbiskupsko sjemenište: Otvorenje manifestacije  uz prigodni kulturni program
(Sudjeluju: dr.Vide Popović,  Silvana Dragun, mještoviti ansambl  Elektrodalmacija)
-19,30 sati/ filmski program: Nick Vujičić, čovjek bez ruku i nogu (8 min) i dokumentarni film o Sv. Benediktu iz Nursije (30 min)
25.04.2017. Utorak
- 11,00 sati, Hotel Bellevue: Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Splita (voditeljica: Sandra Barčot)
– 19,00 sati Dominikanski samostan: dokumentarni film ''Majka Terezija'' redateljica Ann i Jeanette Petrie  (80 min)
26.04.2017. Srijeda