Program

VIDIK FEST PONUDIO AKTUALNU DRUŠTVENO-KULTURNU TRIBINU

Vidik Fest - arhivska fotografija

Festival kulturnog aktivizma, Vidik fest od 2013.  nastavlja svoju tradiciju u Hrvatskoj udruzi Benedikt.  Vrući radni tjedan od 08. do 11. travnja  ponudio je niz aktualnih društveno kulturnih tema. Jedna  je od njih „Književnost i propaganda: Godina Miljenka Smoje(2023.)  i Godina Marka Marulića (2024.)“ ostvarila  susret meritornih predavača i zainteresiranih slušatelja u  dvorani „Vinka Draganje“ kod dominikanaca u Splitu. Dr. sc. don Mladen Parlov redoviti profesor na  Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu i vrsni poznavatelj djela Marka Marulića, g. Joško Čelan, novinar  i autor knjige o Miljenku Smoji  „Spomenik izdaji”, profesorica  Danijela Visković-Veršić  iz splitske gimnazije  Marka Marulića.

Umjetna inteligencija u svakodnevnom životu: Istraživanje, Izazovi i Mogućnosti

U sklopu Vidik festivala, održanog 9. travnja, istaknuto predavanje o umjetnoj inteligenciji održala je Božena Ljušanin, stručnjakinja iz područja digitalnog marketing. Uključeni su bili članovi Udruge Benedikt iz Splita te svi ostali zainteresirani koji su htjeli saznati više o ovoj važnoj temi.

Glavna tema predavanja bila je sveprisutnost umjetne inteligencije u našem svakodnevnom životu. Ljušanin je naglasila kako su algoritmi umjetne inteligencije već neprimjetno integrirani u mnoge aspekte našeg života od pametnih satova, preko smart telefona i sličnih uređaja, koji nam uz pomoć AI-a uvelike olakšavaju svakodnevicu. Primjerice, prisutni su u preporukama proizvoda na internetskim platformama, personaliziranim reklamama, pretraživačkim algoritmima te čak u sustavima za prepoznavanje lica na mobilnim uređajima.

Dokumentarni film SPLIT SCREENS (35') - Vidik Fest 2024

Split srceens

11.04.2024. u 18,00 sati, Dominikanski samostan
Film esejističkog žanra propitkuje društvenu i kulturnu memoriju grada Splita kroz odnos prema kulturnoj baštini polazeći od njegovih glavnih simbola, cara Dioklecijana i biskupa Dujma.

Sukobljavajući svečanosti koje se slave u čast rimskog cara i sveca zaštitnika film otvara pitanje o dvojnom identitetu koji se urezao u kulturnu memoriju. Split je grad koji istovremeno slavi kult žrtve i progonitelja. Bruno Pavić pokazuje da devastacija Dioklecijanove palače nije slučajna.

''Umjetna inteligencija u svakodnevnom i poslovnom okruženju'' - Vidik Fest 2024

Božena Ljušanin

''Umjetna inteligencija u svakodnevnom

i poslovnom okruženju''

Predavanje će održati Božena Ljušanin, poduzetnica, informatičarka i direktorica digitalne agencije Bo Solutio.

Agencija Bo Solutio se bavi pronalaskom kreativnih i idealnih poslovnih rješenja za male i srednje poduzetnike.

Projekcija dokumentarnog filma NULTI KRAJOLIK (70')

Ponedjeljak, 8.04.2024. u 18,30 sati  (Hotel Pax)

Projekcija dokumentarnog filma NULTI KRAJOLIK (70')

'Nulti krajolik' redatelja Bruna Pavića proglašen je najboljim hrvatskim dokumentarcem 2021. godine. Film se nalazi na hibridnoj razmeđi dokumentarnog, igranog i eksperimentalnog, odašiljući snažnu ekološku poruku očuvanja prirode kroz scene suživota ljudi i devastirane, toksične industrije na jadranskoj obali, koja svakodnevno predstavlja zdravstveni rizik tamošnjem stanovništvu. Sniman je u zoni derutnih  industrijskih postrojenja koja su često odlagališta otpada. U sklopu nekadašnje tvornice Jugovinil autor upućuje snažnu društvenu kritiku i poziva na ekološku svjesnost.

U Splitu počinje festival kulturnog aktivizma VIDIK fest (8.04.-11.04.2024.)

Festival kulturnog aktivizma VIDIK fest otvoren za sve posjetitelje u Splitu počinje u ponedjeljak 8. travnja i traje do četvrtka 11. travnja 2024. godine.

Program različitim sadržajima koji povezuju kulturu, ekologiju, tehnologiju i zdravstvo u svrhu promoviranja društveno odgovornog djelovanja i cjelovitog razvoja, održava se na dvije lokacije, u Hotelu Pax (8.04.-.09.04.) i Dominikanskom samostanu (10.04.- 11.04.). 

Program VIDIK fest 2017

Hrvatski aktivistički festival VIDIK fest 2017. - Split, 24. – 28. travnja 2017.

PROGRAM:

24.04.2017. Ponedjeljak
– 19,00 sati/ Nadbiskupsko sjemenište: Otvorenje manifestacije  uz prigodni kulturni program
(Sudjeluju: dr.Vide Popović,  Silvana Dragun, mještoviti ansambl  Elektrodalmacija)
-19,30 sati/ filmski program: Nick Vujičić, čovjek bez ruku i nogu (8 min) i dokumentarni film o Sv. Benediktu iz Nursije (30 min)
25.04.2017. Utorak
- 11,00 sati, Hotel Bellevue: Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Splita (voditeljica: Sandra Barčot)
– 19,00 sati Dominikanski samostan: dokumentarni film ''Majka Terezija'' redateljica Ann i Jeanette Petrie  (80 min)
26.04.2017. Srijeda