Silvana Dragun: "Bez kompromisa" - izložba grafičkog dizajna na VIDIK fest-u

Prva samostalna izložba Silvane Dragun „Bez kompromisa“, otvorena je 29.travnja, zadnjeg dana VDIDK festa, u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu. Na izložbi se može vidjeti dvadesetak plakata, nekoliko odjevnih predmeta i ambalaža s porukama koje upozoravaju na društvene probleme i krizu hrvatskog društva.

 

Plakati su izrađeni kombiniranim digitalnim i grafičkim tehnikama. Radi se o komunikacijskom dizajnu koji provokativnim porukama gledatelja poziva na obraćenje od filozofije „smrti čovjeka“. 
Predsjednik Hrvatske udruge „Benedikt“, Vide Popović, zahvalio je umjetnici na ovom njenom doprinosu kulturnom aktivizmu, te naglasio da izložba progovara o problemima u našem društvu i u svijetu uopće te da bi plakati trebali potaknuti ljude da više razmišljaju o društvenim problemima i da iskazuju svoje mišljenje kako bi svi imali bolje sutra.
 
Književnik Igor Petrić je rekao da se svi trebamo boriti protiv sveprisutnog konzumerizma te iskvarenog, materijalističkog sustava vrijednosti. Cilj ove izložbe je upravo u tome da podsjeti ljude na druge vrijednosti, one koje banke i korporacije tako bezdušno gaze, ne mareći ni za osobu, ni za okoliš, ni za opće dobro. Poručio je i da je nužno preobratiti se iz objekta medijske manipulacije u aktivnoga člana civilnog društva te oduzeti kapitalu monopol na istinu.
 
“Kulturna je sfera doslovno prestala biti od društvenoga utjecaja. Današnji umjetnici su medijski aktivni jedino kao plaćenici. Samo u tom slučaju im je osigurano kontinuirano djelovanje. Svi ostali, koji nisu na medijskim jaslama, svi su na dalekoj margini. Umjetnost je amputirana i zato jer je ona jedina potencijalna oaza otpora. Ostalo se lako može kontrolirati strahom i novcem”. Na kraju je zaključio da društvo temeljeno na pohlepi nema budućnost I da je vrijeme da se jedni drugima otvorimo, da se prestanemo dijeliti i sukobljavati, jer su naše sličnosti daleko veće od razlika koje nas dijele.
 
Silvana Dragun je diplomirana 1998. godine dizajn na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Članica je Hrvatskog društva dizajnera (HDD). Uz studij dizajna diplomirala je filozofiju i religijske znanosti na Filozofskom fakultetu DI u Zagrebu.

 

Galerija: